Lifestyle

Vaša ruka je prava mjera koliko čega pojesti – proteina, voća…
Preporuka muškarcima je da njihov obrok ne bude veći od veličine dva dlana, dok je ženama dovoljno upola manje. Naravno, kao mjeru uzimate vlastiti dlan i to je najbolja mjera.

Dlanovi i prsti će vam poslužiti i za određivanje količine po vrstama hrane koju jedete – da biste održavali prehranu zdravom, a višak kilograma držali podalje od sebe.

Proteini – jedan dlan

Veličina vašeg dlana je prava mjera za određivanje koliko proteina ćete pojesti. Iako su namirnice sa visokom količinom proteina zdrave, poput pilećih prsa, ribe, jaja…, ne treba pretjerivati.

Možda će Vas zanimati i:

Ugljikohidrati – veličina šake

Broj kalorija koje se nalaze u kruhu, žitaricama, riži, krumpiru, kvinoji itd… treba biti ograničena na veličinu šake. Na ovaj način čete tijelu osigurati dovoljno energije, a nećete se debljati.

Kada se radi o tjestenini, muškarcima je dovoljna količina dvije šake, a ženama jedne.

Sir – dva prsta

Sir je vrlo ukusan zato je lako pretjerati s njime, a to nije zdravo. Dakle, komad sira veličine dva prsta sasvim je dovoljan za malo užitka, a da pritom ne ugrožavate zdravlje i vitku liniju.

Fotolia | Autor: Fotoliafoto: Fotolia

Masnoće – vrh prsta

Našem tijelu u danu ne treba puno masnoća pa je količina veličine vrha prsta sasvim dovoljna, prihvatljiva i maksimalna dnevna količina.

Voće i povrće – pune ruke

Količina voća i povrća mjeri se tako da dlanove okrenete prema gore pa spojite ruke. Dvije takve porcije, kolike bi stale u ruke, dovoljne su za muškarce, a jedna za žene. Kada se radi o smoothiejima i sokovima, preporuka je 150 ml dnevno.

Dreamstime | Autor: Dreamstimefoto: Dreamstime

Slatke namirnice – palac

Slatke delicije poput bombona, čokolade, džema i sličnog ne treba konzumirati više od količine palca. Naime, tu se radi o namirnicama koje vašem tijelu uopće ne trebaju, no svatko ih voli pojesti iz čistog užitka i zato treba pripaziti sa količinom.

Desert – zatvorena šaka

Postoji mjera i za ostale deserte poput sladoleda, kolača, keksa itd. Količina ne bi smjela biti veća od veličine vaše zatvorene šake.

Izvor:24sata.hrKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button