IstaknutoU fokusu

Šta je to što ima NASA, a nalazi se i u Oftalmološkoj klinici Dr. Balog u OsijekuOftamološka poliklinika dr. Balog nalazi se u samom središtu Osijeka (HR) i nudi kompletnu oftamološku uslugu – od pregleda, praćenja, dijagnostike do operativnih zahvata na oku.

Njihovi rezultati i zadovoljni pacijenti govore sami za sebe. Pored sjajnih usluga i vrhunskih ljekara, veliku pažnju posvećuju razvoju i napretku tehnologija, te se trude da budu u korak sa svjetskim klinikama.

To su i postigli zahvaljujući uređaju koji posjeduje i NASA, a nalazi se nedaleko od nas, u Oftalmološkoj klinici Dr. Balog u Osijeku.

Možda će Vas zanimati i:

“Mi smo prvi u Hrvatskoj taj aparat i uzeli, to je Heidelberg OCT. To je uređaj koji služi dijagnostici, primarna promjena stražnjeg dijela oka. Uređaj koji je toliko sofisticiran da zapravo detektira promjene do jednog mikrona unutar oka i sukcesivno ih može pratiti. Znači svakim slikanjem, objektivno taj aparat procjenjuje da li se promjena mijenja. Kuriozitet je to što dva takva uređaja su na međunarodnoj svemirskoj postaji, koja je u suradnji sa NASOM, prate promjene na očima kod astronauta i zapravo svih aparata i uređaja na svijetu, Heidelberg je imao tu priliku biti gore, a mi smo evo tim slijedom taj aparat uzeli i služi nam zapravo u dijagnostici praćenja bolesti.”, pojašnjava dr. Slaven Balog, specijalista oftalmologije.

Taj uređaj služi i za neurološku dijagnostiku, te osim što detektira i najmanje promjene u oku služi i za pravovremene detekcije promjena na očnom živcu u smislu detekcije multiple skleroze, parkinsonove bolesti i alzheimerove bolesti.

“Zato što se sve promjene koje se javljaju unutar mozga, pokazuju na samoj očnoj pozadini samom centru vida i očnom živcu, puno prije nego što se pokažu na bilo kojoj drugoj radiološkoj pretrazi, kao što su poznati CT ili magnetna rezonanca.“, dodaje dr. Balog.

Slaven Balog, specijalista oftalmologije predstavlja okosnicu poliklinike, iz očne hirurgije i oftalmologije vodećih hrvatskih ustanova, s posebnim obrazovanjem iz područja dijagnostike i liječenja bolesti prednjeg segmenta oka, hirurgije katarakte, alergijskih bolesti oka te sustavnih bolesti koje se manifestiraju na oku (povišeni krvni pritisak, cirkulacijske bolesti, reumatske i ostale bolesti vezivnog tkiva itd.), riješit će sve vaše probleme.

Više informacija možete pronaći klikom OVDJE.

 Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button