BiHU fokusu

Iz haosa u budućnost: Zašto se moramo sjećati 25. novembra 1943.
Kao što iz haosa nastaje red, tako su građani u razorenom svežnju planina odlučili da razaranju valja stati u kraj i kroz ponovno ujedinjenje ući u novu zajednicu – naizgled različitim narodima dati priliku da skupa izgrade staru državu.

Tada zamišljena Bosna i Hercegovina bila je protuteža nacističkim tvorevinama na njenom tlu i tlu zemalja koje je okružuju. Tada zamišljena buduća kuća jednih drugih i trećih bila je jednaka svojim susjedima i komšijama.

Ideja takve zemlje provlačila se kroz sljedećih 76 godina, sve do danas, kroz uši i oči njene djece. Nekada više, a nekada manje uspješna sama sebi. Nekada više, a nekada manje jednaka drugima.

Ona je na svom putu nalazila dobre učenike i na one loše – koji su je ne tako davno stavili na novu kušnju čiju pepeo još uvijek čistimo.

Danas se sjećamo i opominjemo da 25. novembar 1943. godine nikada ne smije biti zaboravljen – ne zbog časa historije i ne zbog zastavica na ulici.

Sjećajmo se i opominjimo, jer su tada tvorci nove kuće starog imena vješto pokazali da jedna mala zemlja može biti dom za sve. Drsko i u inat pepelu. Baš kao što iz haosa nastaje red.

Protivno svim šansama.

Izvor: Klix.ba


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button