Lifestyle

Da li med, slatka, zlatna poslastica ima rok trajanja?Med je tako svestran i ukusan! Može se koristiti u svim vrstama jela i pića, a može se uživati tako što ćete dnevno jesti kašičice meda. Nikad nije dovoljno uzimati ovu zlatnu, slatku poslasticu.

A da li med ima rok trajanja? Kad god kupite med u galonima, uvijek ima otisnuta ambalaža roda trajanja, kao i svaki proizvod koji dolazi iz fabrike. Ali, prirodni, pravilno sačuvani med nema rok trajanja, i ne može se pokvariti. Arheolozi su pronašli med star hiljadama godina u drevnim egipatskim grobnicama, i još je bio dobar! Iako se većina nas ne treba brinuti za med da pronađete toliko star, njegovo otkriće pokazuje da ako se pravilno napravi, onda med može potrajati vrlo, vrlo dugo.

„Med skladišten u zatvorenim spremnicima može ostati dobar desetljećima, pa čak i stoljećima!“ Saglasni su iz Nacionalnog odbora za med.

Možda će Vas zanimati i:

Razlog njegove čarobne dugovječnosti leži u njegovoj biologiji. Zbog sadržaja šećera i niskog pH meda, kao i zbog procesa stvaranja pčela, organizmi koji mogu pokvariti hranu neće preživjeti u medu. Ali med mora biti prirodan i dobro zapečaćen da bi preživjeo toliko dug vijek trajanja.

Iako med nema datum trajanja, ipak može pretrpjeti prirodne promjene. Nacionalni odbor za med kaže da, s vremenom, med može „potamniti i izgubiti ili se kristalizirati“, ovisno o promjenama temperature.

Iako su promjene u aromi možda manje privlačne, kristalizirani med je potpuno normalan i ne mijenja ukus meda. U stvari, to dokazuje da je vaš med pravi i ne pasteriziran! Kristalizacija se najčešće događa u pravom medu, jer sadrži prirodne šećere i pelud, obje stvari koje želite u svom medu. Ako ne uživate u tim kristalima, jednostavno odložite med u posudu s toplom vodom otprilike sat vremena da se on fermentira. To neće promijeniti okus ili miris vašeg meda i sigurno ne znači da je rok trajanja meda istekao!

Samo prirodni, pravi med pretrpi ove normalne promjene i može trajati hiljadama godina. Prerađeni ili izmijenjeni med ne čuva prirodne blagodati meda. A te prirodne dobrobiti nadilaze dug životni vijek.

Med sadrži brojne vitamine i enzime koji ga čine prirodnim nadomjestkom šećera. Da bi med bio pravi, on mora biti sirov i nefiltriran. Sirovi med znači da nije pregrijan na visokim temperaturama, što ubija vitamine i enzime. Nefiltrirani med znači da sve dobrote ostaju u medu, uključujući pelud.

Imajući visoki broj polena u medu omogućuje vam uočavanje meda do njegova izvornog izvora. Ovo je više nego zabavni eksperiment; to dokazuje da je vaš med došao iz pravih, živih cvjetova i da nije došao iz inozemstva.

Da biste znali da je vaš med 100% spravi, sirov i nefiltriran, med mora biti podvrgnut mnogim testovima. Samo najbolji, najkvalitetniji med može pronaći svoj put u našim bocama.

Dakle, sljedeći put kada ispitujete rok trajanja svojih davno izgubljenih galona meda, znajte da je vrlo malo vjerojatno da je istekao, ako ste kupili 100% čisti med. Čak i ako med prolazi kroz prirodne promjene poput kristalizacije, to ne znači da je istekao. To samo znači da imate pravu stvar. Uživajte u prirodnoj magiji meda!

 

 Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button