Doručak je najvažniji obrok dana

- Kategorija: Gastro, Zdravlje

Prije nego što krenete negdje na put, naravno uvijek provjeravate da li vaše auto ima dovoljno goriva. Tako trebate provjeravati svako jutro da li vaše tijelo ima dovoljno goriva, hrane, kako bi dobro radilo tijekom cijelog dana.

Mnogi ljudi podcjenjuju vrijednost doručka.  Oni mogu popiti samo čašu soka ili šalicu kafe i ne jesti uopće ništa do ručka. Doručak je važan dio obroka kako bi ste započeli svoj dan. Kada ustanete ujutro, razina glukoze ili šećera u krvi je na najnižoj točki. Glukoza je osnovno gorivo za mozak i središnji živčani sustav.

Dobar doručak će vas zadržati od umora i razdražljivosti do podne. Učinci preskočenog doručka su nedovoljna skoncentrisanost, nedostatak budnosti, spora reakcija na stvari, nizak šećer u krvi, smanjena radna produktivnost. Napravite vremena za uravnoteženi doručak. To je dobro ulaganje vašeg vremena.

Istraživanje je pokazalo da ova vrsta rutine nije najbolja navika. Jedenje obilnog obroka u prvih nekoliko sati nakon buđenja mnogo je zdravije za vas.

Odabir hrane za doručak koja je bogata cjelovitim žitaricama, vlaknima i proteinima s malo dodanog šećera može potaknuti pažnju, koncentraciju i pamćenje. Istraživanje je također pokazalo da djeca koja doručkuju, dobivaju vlakna, kalcij I ostale važne hranjive tvari koja su dobra za njihov rast.

Ono što jedete tijelo pretvara u energiju. Ako ne jedete kad ustanete, tada vam je zaliha energije mala, ne možete razmišljati ili raditi, a želudac vam stalno daje do znanja da čeka hranu!

Kad dođe jutarnja pauza, vi već ‘gladujete’.

Trebate jesti hranu poput žitarica s malo šećera, integralni kruh, jaja, mlijeko i mliječnu hranu koja će duže vrijeme oslobađati energiju I držati vas do ručka.

Ideje za doručak

  • Žitarice i mlijeko s komadima voća.
  • Tost sa sirom, paradajzom ili namazom te voćem ili voćnim sokom.
  • Tostirani sendvič i voće ili mlijeko s malo masti.
  • Pokušajte s toplim mlijekom sa tostom I mermeladom.
  • Izrežite svježe voće i pojedite ga s jogurtom i komadom tosta.
  • Sendvič sa kikirikijevim maslacem i bananom.

Jednom kada uđete u naviku jesti doručak, ujutro možete osjetiti glad.

Slične objave

Facebook Comments