BiHU fokusu

Da li je ovo normalno: Policija čuva igračke na Trgu u Banjaluci
Danas je nekoliko građana pokušalo izvesti performans “Protest bez ljudi” na Trgu Krajine u Banjaluci. Ipak,prekinula ih je policija i to tako što je uhapsila lidera pokreta “ReStart” Srpska, Stefana Blagića.

Predstavnik grupe Pravda za Davida Ozren Perduv koji je bio na Trgu je rekao za BUKU da je na ovaj način pokušano da se ukaže na nepodnošljivo kršenje prava građana.

“Mi smo ovim performansom htjeli da ukažemo na ono što se u Banjaluci dešava mjesecima, a to je zabrana okupljanja. Mi smo performansom htjeli da ostavimo igračke na trg i na taj način pokažemo šta se dešava. Kao što se vidi i igračkama je zabranjeno da održe taj protest. Pojavila se policija, okružila igračke. Onda su došli i komunalni policajci koji su slikali te igraške. Na kraju su i uhapsili Stefana Blagića samo zbog toga što je redao igračke na klupu. Rečeno mu je da nije najavio javno okupljanje iako nikakvog javnog okupljanja nema”, rekao je Perduv i dodao da različita prava važe za građane Banjaluke.

“Tamo smo bili samo Blagić i nas nekoliko koji smo samo stajali i pričali, kao i svi građani. Ali izgleda da neki mogu da stoje na trgu, a neki ne.”

Inače, Čim su se članovi ReStarta okupili u želji da odrđe simboličan “Protest bez ljudi”, pripadnici MUP-a RS su ima odmah prišli i zatražili da se udalje

U istom trenutku je uhapšen Blagić, koji se raspravljao sa policajcem traživši da mu objasni kako su prekršili zakon jer su “okupljene” samo igračke, odvela policija.

Zanimljivo je da su članovi pokreta ReStart na trg iznijeli igraške koje su držale transparente.

Povod za ovaj simboličan protest je, kako kažu organizatori, zabrana okupljanja, zabrana organizovanja peticija kao i mnoge kazne koje članovi ove grupe dobijaju.

Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka priveli su jutros lidera pokreta “ReStart” Stefana Blagića, rečeno je u ovoj upravi.
Blagić je jutros oko 10.00 časova došao na Trg Krajine u Banjaluci sa nekoliko svojih prostalica da bi održao performans.

Nakon što se oglušio na upozorenja policije da okupljanje ne može biti održano jer nije najavljeno u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju ni policiji ni nadležnoj službi grada Banjaluka, Blagić je priveden, kažu iz MUP-a.

Izvor: BUKAKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button