BiHU fokusu

Hoće li Fikret biti pomilovan: Supruzi je pred odlazak u zatvor uputio srceparajuće riječi
Nevladina organizacija “Udruženje građana za bolji Sanski Most”, iz istoimenog grada, uputila je Marinku Čavari, predsjedniku Federacije BiH, molbu za pomilovanje Fikreta Dedića iz Bužima, koji je osuđen na zatvorsku kaznu od šest mjeseci zbog nelegalne sječe tri metra drveta za ogrev svojoj siromašnoj porodici, pišu Nezavisne.

Predstavnik ove organizacije Ermin Karić kaže kako je prije nekoliko dana posjetio Dedića, koji kaznu služi u zatvoru “Luke” u Bihaću.

“Fikret se fizički dobro osjeća, ali je psihički dosta potresen, jednostavno, to što se desilo ostavilo je velikog traga na njega. Mislimo, a to mišljenje s nama dijeli i cjelokupna javnost, da tom čovjeku nije mjesto u zatvoru, već s porodicom”, kazao je Karić.

Možda će Vas zanimati i:

Prema njegovim riječima, predsjednik FBiH ima zakonsku nadležnost da može pomilovati osuđenika te očekuje da u ovom slučaju on tako i postupi. U obrazloženju molbe za pomilovanje navedeno je kako Dedić ima suprugu i troje maloljetne djece, kao i staru majku koja živi s njima u domaćinstvu, te de je porodica njegovim odlaskom u zatvor ostala bez hranitelja.

Također, navedeno je kako je ovako stroga kazna neprimjerena za počinjeno djelo.

“Na odlasku mi je samo rekao da pazim na djecu dok njega nema. Zatim je sjeo u auto i otišao, bilo mu je teško, nikad ga nisam vidjela takvog”, kaže Dedićeva supruga Ramiza.

U međuvremenu, prikupljena je značajna humanitarna pomoć za porodicu Dedić, a u akciju se uključio veliki broj pojedinaca i kolektiva iz cijele BiH, ali i šire, što će im pomoći da prebrode ovu tešku situaciju.

Izvor: nezavisne


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button