BH Engineering Weeks u subotu u Lukavcu: Sjajni govornici i odlične teme

- in Made in BiH

U sklopu BH Engineering Weeks projekta, u subotu 23.11.2019. će sa početkom u 10 sati u Centru za kulturu u Lukavcu biti održana konferencija o inžinjeringu i prirodnim naukama.

Ovaj događaj, koji ima podršku od strane organzatora projekta BH Engineering Weeks i BH Futures Foundation, pokušat će objediniti inovativnost, entuzijazam, razna naučna dostignuća iz oblasti inženjeringa, medicine, bionžinjeringa, informacionih tehnologija i srodnih naučnih oblasti, a sve to u cilju educiranja mladih ljudi i buđenja ljubavi prema nauci. Važno je istaknuti da su govornici osobe koje su dobitnici prestižnih nagrada za razne inovacije i naučna postignuća u BiH i šire.

Jedan od takvih govornika jeste Adnan Mujanović, redovni student završne godine Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, član Društva za medicinski i biološki inženjering u BiH, te dobitnik nagrade za mlade istraživače od strane Evropskog društva za humanu genetiku 2017. godine. Zbog višegodišnjeg rada na razvoju Brain Week inicijative ispred Bosne i Hercegovine, dobitnik je priznanja DANA fondacije i Federacije europskih neuroznanstvenih društava za aktivni doprinos i angažman. Adnan će na konferenciji pričati o svome putovanju kroz polja neurona i elektroda, te o važnosti današnjeg interdisciplinarnog pristupa bilo da je u pitanju rad sa pacijentom ili razvoj novog softvera.

Almedin Beganović je 18-godišnji CEO i jedan od osnivača TraceBrace start-up-a koji je uz podršku UN Women-a pokrenuo zajedno sa svojim kolegama još u 3. razredu srednje škole. Radi se zapravo o prvoj SOS narukvici namjenjenenoj prevenciji nasilja nad ženama i djecom. Uz veliku želju da vlastito znanje i iskustva prenese i na druge mlade osobe, otvorio je sa kolegama drugi makerspace u BiH, a prvi u Tuzli, pod nazivom Makerspace TUZLA, koji mladima pruža podršku u znanju, opremi, mentorstvu u cilju pretvaranja ideja/inovacija u stvarnost. Almedin će nam pričati o važnosti poduzetništva u inžinjeringu.

Na konferenciji će održati govor i Dženan Kovačić, mladi student genetike i bioinžinjeringa, koji je na pragu otkrića inovativne metode liječenja tuberkuloze, o čemu će nam i govoriti. U saradnji sa profesorima i spoljašnjim saradnicima fakulteta, dizajnirao je farmaceutike sposobne za eliminaciju bacila tuberkuloze iz ljudskog tijela, što bi doprinjelo eradikaciji tuberkuloze. Osvojio je 1. mjesto na Falling Walls Lab takmičenju 2019. godine u Sarajevu i to ga je plasiralo kao finalistu na Međunarodnoj konferenciji za buduća otkrića u nauci i društvu, koja se održala u periodu od 6. do 7. novembra 2019. godine u Berlinu. Dženan se također interesuje za Alzheimerovu bolest, te etiološke faktore koji mogu da uzrokuju tu bolest. U tom polju je napisao projekat za interdisciplinarnu studiju koja uključuje novootkriveni koncept u neurologiji, tzv. “neurogeneza hipokampusa”, čiji preventivni efekat na razvoj Alzheimerove bolesti se istražuje zajedno sa efektima određenih elemenata na centralni nervni sistem.

Sljedeća predavačica, Ina Salihović, svijetu inženjeringa se pridružila već početkom srednje škole. Učestvovala je na mnogim takmičenjima, na kojima je između ostalog dobila priliku da Bosnu i Hercegovinu predstavlja u Houstonu na jednoj od najvećih svjetskih naučnih olimpijada na svijetu. Posjetila je NASA Space Center, i vratila se kući sa bronzanom medaljom. Iako je njen primarni fokus  na obnovljivim izvorima energije i održivom razvoju, master studij odveo ju je ka istraživanju Blockchain-a i njegovoj mogućoj primjeni u pametnim sistemima distribucije energije – pa je njen fokus trenutno na mogućnostima koje spoj ovih tehnologija predstavlja za svijet bolje budućnosti. Ina će pričati o tome šta za nju zapravo predstavlja inženjering i šta je odvelo tim putem, te će Vas kroz svoje iskustvo pokušati upoznati sa njegovim granama i mogućnostima koje nam pruža.

Imati ćete također priliku da prisustvujete prezentaciji Lemane Spahić. Lemana je mlada naučnica i studentica Magistarskog studija genetike i bioinžinjeringa na Internacionalnom Burch Univerzitetu, demonstratorica na predmetima relevantnim za polje genetike i biomedicinskog inžinjeringa, te istraživačica na brojnim projektima. Pored redovnog objavljivanja naučnih radova u naučnim časopisima i Međunarodnoj Konferenciji o Medicinskom i Biološkom Inžinjeringu (CMBEBIH 2019) održanoj u maju 2019. godine u Banja Luci, svojim radom „Klasifikacija tkiva prostate koristeći PSA i broj kopija mtDNA uz pomoć Umjetnih Neuralnih Mreža“ osvojila je 1. mjesto na takmičenju u studentskim radovima. To joj je omogućilo učešće na prestižnoj MEDICON konferenciji koja je održana u septembru ove godine u Portugalu. Lemana će pričati o biomedicinskom inžinjeringu kao jednoj mladoj i multidisciplinarnoj branši inžinjeringa i njegovom razvoju u BiH.

Kao šlag na tortu, dolazi predavanje Tatjane Vučić, izvršne direktorice Bit Alijanse, asocijacije najvećih IT kompanija u Bosni i Hercegovini. Diplomirala je internacionalnu ekonomiju i menadžment na Univerzitetu BOCCONI u Italiji, na kojem je i magistrirala u oblasti inovacija i tehnologije. Trogodišnju postmagistarsku specijalizaciju u oblasti strateškog menadžmenta i liderstva završava na svjetskom Univerzitetu HARVARD, gdje je angažovana kao analitičar na projektima svjetskih kompanija sa akcentom na high-tech industriju. Idejni je tvorac Kampa mladih programera koji uspješno organizuje već 5 godina u cilju razvoja IT sektora na našim prostorima. Ona će nam govoriti o važnosti inžinjeringa danas i dočarati njegovu poveznicu sa biznisom.

Ali to nije sve! Još jedna zanimljiva stvar kojoj ćete imati priliku svjedočiti na konferenciji u Lukavcu, jeste Arduino radionica koju će održati studenti Fakulteta elektrotehnike u Tuzli, Emina Mahmutbegović i Haris Hadžić. Emina je aktivistica, zaljubljenik u muziku i umjetnost, i trenutno bavi algoritmima kompjuterske vizije, dok je Haris mladi inženjer u firmi GEN79. Članovi su BH Futures Foundation. Radionica Arduino Micro pruža priliku učenja i upoznavanja sa osnovnim kom­ponentama u elektronici kroz realne i zanimljive primjere. Moći ćete se upoznati sa mikro-kontrolerima, osnovnim elektroničkim kompomentama i razvojem jednostavnih, ali zanimljivih aplikacija čiju primjenu susrećemo u stvarnom životu.

Najzad, organizator ove konferencije je mladi naučnik i poduzetnik Nermin Đuzić. Njegovo interesovanje se vezuje uz biologiju, hemiju i pisanje literarnih radova, te u tim poljima učestvuje na takmičenjima i osvaja nagrade kao srednjoškolac. 2015. godine odlazi u Sarajevo na Internacionalni Burč Univerzitet gdje trenutno privodi kraju master studij genetike i bioinžinjeringa, te se svrstava među najbolje studente u njegovoj generaciji. Tokom studija je obnašao funkciju izvršnog urednika BurchGene magazina, jedinog magazina o genetici i bioinžinjeringu u regionu, funkciju asistenta u uredništvu fakultetskog Žurnala za Prirodne nauke i Inžinjering, te funkciju predsjednika BurchGene studentskog kluba. U septembru prošle godine bio je na stručnoj praksi na Institutu za Virologiju u Freiburgu u Njemačkoj. Član je BH Futures Foundation, gdje također zajedno sa drugim kolegama učestvuje u pripremi sadržaja za web stranicu Fondacije u sklopu Marketing tima.  Učestvovao je na mnogobrojnim konferencijama, te ovu konferenciju organizuje sa željom da stečeno iskustvo barem djelimično prenese u svoj Lukavac i pruži priliku mladim ljudima da se edukuju u oblasti inžinjeringa.

Svi studenti, mladi inovatori, naučnici i oni koju su zainteresovani da se u budućnosti bave inženjeringom, tehnologijom i onime što može promijeniti život pojedinca, pozvani su na ovu zanimljivu i dinamičnu konferenciju. Dođite 23. novembra u 10:00 u Lukavac, da zajedno uljepšamo naše živote i budućost.

Related Posts