Prošlo je više od 40 godina od izlaska prvog dijela filma Rocky (1976)

- Kategorija: Cooltura, Na današnji dan

21. novembra 1976., izašao je prvi Rocky film u kojem glumi Sylvester Stallone nedoraslog boksera Rockyja Balbou. Premijera filma debitira u New Yorku.

Film, koji se počeo prikazivati u kinima širom Sjedinjenih Država postao je ogroman hit i dobio je 10 nominacija za nagradu Akademije, uključujući najboljeg glumca i najbolji originalni scenarij za tada malo poznatog Stallonea. Rocky je na kraju ponio kući tri Oscara, uključujući i jednog za najbolju sliku, a Stallone je postao jednom od najvećih zvijezda u Hollywoodu.

Film je ispričao priču o Rockyju Balboi, Philadelphijskom bokseru koji je na sreću i koji je radio kao sakupljač duga prije nego što je pobijedio na svjetskom prvenstvu u boksu u teškoj kategoriji.

Rocky uključuje danas svima poznate citate poput “Yo, Adrian!” (koju je glumila Talia Shire) i kao sada već ikoničnu scenu u koji Rocky trenira trčeći gore-dolje po stepenicama Philadelphijskog muzeja umjetnosti u filmu dok u pozadini svira pjesma “Gonna Fly Now”.

Stallone je nastavio pisati i glumiti u još pet filmova o Rockyju: Rocky II (1979), Rocky III (1982), Rocky IV (1985), Rocky V (1990) i Rocky Balboa (2006).

Sylvester Stallone rođen je 6. jula 1946. godine u New Yorku. Početkom 1970-ih započeo je profesionalnu glumačku karijeru, pojavljivao se u off-Broadway showima i malim filmskim ulogama.

Frustriran nedostatkom uspjeha, Stallone je započeo pisanje scenarija, uključujući The Lords of Flatbush (1974), u kojem je glumio drugog relativno nepoznatog mladog glumca po imenu Henry Winkler. Stalloneova karijera transformirana je nakon uspjeha njegovog sljedećeg scenarija, Rocky, u kojem je inzistirao na glavnoj ulozi.

Kameleon i Zenski Banner1.fw

Facebook Comments