Prošlo je više od 40 godina od izlaska prvog dijela filma Rocky (1976)

Prošlo je više od 40 godina od izlaska prvog dijela filma Rocky (1976)


21. novembra 1976., izašao je prvi Rocky film u kojem glumi Sylvester Stallone nedoraslog boksera Rockyja Balbou. Premijera filma debitira u New Yorku.

Film, koji se počeo prikazivati u kinima širom Sjedinjenih Država postao je ogroman hit i dobio je 10 nominacija za nagradu Akademije, uključujući najboljeg glumca i najbolji originalni scenarij za tada malo poznatog Stallonea. Rocky je na kraju ponio kući tri Oscara, uključujući i jednog za najbolju sliku, a Stallone je postao jednom od najvećih zvijezda u Hollywoodu.

Film je ispričao priču o Rockyju Balboi, Philadelphijskom bokseru koji je na sreću i koji je radio kao sakupljač duga prije nego što je pobijedio na svjetskom prvenstvu u boksu u teškoj kategoriji.

Rocky uključuje danas svima poznate citate poput “Yo, Adrian!” (koju je glumila Talia Shire) i kao sada već ikoničnu scenu u koji Rocky trenira trčeći gore-dolje po stepenicama Philadelphijskog muzeja umjetnosti u filmu dok u pozadini svira pjesma “Gonna Fly Now”.

Stallone je nastavio pisati i glumiti u još pet filmova o Rockyju: Rocky II (1979), Rocky III (1982), Rocky IV (1985), Rocky V (1990) i Rocky Balboa (2006).

Sylvester Stallone rođen je 6. jula 1946. godine u New Yorku. Početkom 1970-ih započeo je profesionalnu glumačku karijeru, pojavljivao se u off-Broadway showima i malim filmskim ulogama.

Frustriran nedostatkom uspjeha, Stallone je započeo pisanje scenarija, uključujući The Lords of Flatbush (1974), u kojem je glumio drugog relativno nepoznatog mladog glumca po imenu Henry Winkler. Stalloneova karijera transformirana je nakon uspjeha njegovog sljedećeg scenarija, Rocky, u kojem je inzistirao na glavnoj ulozi.

Facebook Comments