Zanimljivosti i zabava

Ružičasta jezera u AustralijiAustralija je dom mnogih čarobnih prirodnih atrakcija, ali njihova nevjerojatna ružičasta jezera moraju se vidjeti da bi u to povjerovali.

Australija ima više od nekoliko nevjerojatnih prirodnih čuda, ali jedno od najljepših su ružičasta jezera. Jezera se prostiru sve od daleke Južne Australije do obale Zapadne Australije,

Pa zašto su ta jezera uopće roza? Već nekoliko godina to je misterija, ali zagonetka je konačno riješena.

Jezero Hillier

Naučnici su otkrili da roza voda poput jezera Hillier sadrži halobakterije i vrstu algi poznatu kao Dunaliella salina, koja uspijeva u slanim sredinama poput ružičastih jezera. Karotenoidni crveni pigmenti koje luče Halobacteria i d.salina je odgovorna za vanzemaljske boje ružičastih jezera. Te iste alge cvjetaju i u Mrtvom moru.

Krenite dalje prema istoku i provjerite Murray-Sunset Nacionalni park u Viktoriji, koji također ima slikovit pogled na svoja četiri ružičasta jezera, a nudi i mogućnosti kampiranja. Jezero Hillier, koje je kontinuirano ružičasto tijekom cijele godine. Jezero Hillier dostupno je uglavnom zračnim putovanjima i krstarenjima brodom, ali slijetanje na Bliski otok je zabranjeno.

 

Jezero Hutt Laguna

Od crvenih litica do svijetloplavih voda, Koraljna obala zapadne Australije poznata je po tome što ima bilo kakve živopisne prirode koje se nalaze bilo gdje u zemlji. Smještena ispod šest sati vožnje sjeverno od Pertha, Hutt Laguna jedna je od najživopisnijih atrakcija regije. Ovisno o sezoni, vremenu dana i pokrivanju oblaka, ovo jezero se mijenja iz crvene u ružičastu, pa čak i u ljubičastu. Posjetite sredinom jutra ili zalazak sunca kako biste uhvatili ono najbolje iz njegova živopisnog spektra.

Jezero Eyre

Naranče i žuto jezero Eyre nadima ogromne krajolike daleke Južne Australije. Smješteno u šest sati vožnje ili 1,5 sata leta iz Adelaidea, jezero je obično solno korito, a njegove zasljepljujuće ravnice bijele soli blistale su na australijskom suncu. To je zapanjujući prizor. Ovu pustinjsku oazu najbolje je doživjeti iz zraka

Jezero Bumbunga

Manje od dvije sata vožnje od Adelaidee, jezero Bumbunga nije samo jedno od najpristupačnijih ružičastih jezera u Australiji, već je i jedno od najfotogeničnijih.

Jezero MacDonnell

Kontrastne boje ružičaste, plave i zelene stvaraju upečatljiv prizor jezera MacDonnell. Nalazi se na poluotoku Eyre u južnoj Australiji, a jezero MacDonnell jedno je od najintenzivnijih ružičastih jezera zbog visoke koncentracije soli.

Jezero Hart

Jezero Hart, smješteno u naizgled beskrajnom zaleđu Južne Australije, jednako je lijepo po noći kao i danju. Ovo plitko ružičasto jezero ima visoku koncentraciju soli koja stvara kristale soli ispod pastelne vode. Njegova izolacija u zaleđu otvara mjesta nevjerojatnom zvjezdanom pogledu, ali jezero je jednako impresivno tako što sol blista na suncu.

Roze Jezero

Nacionalni park Murray-Sunset donosi zvjezdane noći i ispresijecane krajolike. Smješten u  divljem krajoliku Victoria-a na sjeverozapadu, oko pet sati vožnje od Melbournea, ova jezera mijenjaju se od sjajno ružičaste u blistavo bijelu i obično su najživlja u oblačnim danima.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button