O kanal: Početak jedne modernije i kreativnije televizije

- Kategorija: Istaknuto

Javnosti je već dobro poznato da TV1 od 25. novembra mijenja ime u O kanal, a samim tim i vizuelni identitet.

Gledatelje O kanala očekuju i noviteti u programskoj šemi. To su, prije svega, dva nova i drugačija dnevnika te intervju koji će uređivati i voditi Dragan Markovina.

Vrijeme je za palačinke

“Pripremamo i novi večernji show. O kanal će biti i prva televizija u BiH koja će gledateljima ponuditi originalan i po svjetskim kriterijima organiziran takmičarski show. Novost je i to da će dnevna informativno-zabavna emisija ‘Jedan je dan’ od 25. novembra ići u novom terminu, od 18.30 do 19.30 sati, i tako se programski ‘sudariti’ sa dnevnicima drugih televizija. To će biti jedan od većih izazova. Kako bi se privukla dodatna pažnja gledatelja, emisija ‘Jedan je dan’ će biti obogaćena novim rubrikama, kao što su, naprimjer, fitnes i nagradni kutak za ljubitelje enigmatike. Deset minuta prije emisije ‘Jedan je dan’, tačnije od 18.20 sati gledatelje ćemo u ove hladne zimske dane ‘zagrijati’ uz kulinarsku emisiju ‘Vrijeme je za palačinke’ koju vodi poznati bh. kuhar Kujraković“, kaže Nikolina Veljović, direktorica programa O kanala.

image
KULINARSKI SHOW “VRIJEME JE ZA PALAČINKE”

Uredničko-voditeljski tim “Jedan je dan” ostaje u istom sastavu – Minja Šurković, Zerina Patković, Vladimir Čolaković i Mirza Salković. Riječ je već uigranoj mladoj ekipi koja će od 25. novembra gledateljima O kanala donijeti još bolji i kvalitetniji sadržaj.

A zašto se TV1 odlučila na rebranding, objašnjava Sanjin Bečiragić, direktor O kanala.

“TV1 je, nakon akvizicije, prošle godine postala dio medijske grupacije Oslobođenje, pa je bilo logično da se, shodno tome, naziv i logo televizije promijene. Čekali smo pravi trenutak da to realiziramo jer sam rebranding bez tehničke modernizacije televizije i kvalitetnijih programskih sadržaja ne znači ništa. Ovaj proces, koji su pratile i važne unutarnje kadrovske promjene, konačno je završen. Spremni smo da na medijsku scenu izađemo kao O kanal. Rekao bih, konačno”, kaže Bečiragić i objašnjava otkud naziv O kanal.

“O prvenstveno asocira na Oslobođenje, dnevni list s ugledom i tradicijom, pod čije okrilje je početkom 2018. godine došla TV1. O može značiti i krug kojim se zatvara proces integracije printanih medija, digitalnih platformi i televizije u grupaciji Oslobođenje. U svakom slučaju, O kanal je početak jedne nove, vizuelno drugačije, dopadljivije, moćnije, kreativnije i modernije televizije. Rebranding potpisuje agencija Fabrika, a nova scenografska rješenja scenografkinja je Adisa Vatreš Selimović. Riječ je o etabliranim imenima iza kojih stoje znanje, iskustvo i kreativnost, tako da gledatelji od 25. novembra mogu očekivati veliko vizuelno osvježenje”, tvrdi on.

image
SANJIN BEČIRAGIĆ, DIREKTOR O KANALA

Medijska grupacija Oslobođenje, kojoj pripada O kanal, nedavno je dobila pojačanje – kolegu Almira Šećkanovića, također iskusnog urednika i novinara koji je zanat ispekao u timu međunarodne TV kuće Al-Jazeera Balkans. Šećkanović je šef Superdeska, a o Superdesku kao inovaciji na bh. medijskoj sceni više ćemo pisati u narednom broju TV Antene.

Profesionalni put

A za ovu Antenu Šećkanović je s ponosom kazao da je sa zadovoljstvom prihvatio poziv Oslobođenja.

“Ovo ne bih zvao prelaskom s jednog radnog mjesta na drugo, nego radije povratkom u medijsku grupaciju Oslobođenja. Moj profesionalni put je počeo u Oslobođenju, zatim sam napravio jedan krug u domaćim i regionalnim medijima sa fokusom na boravak na Al-Jazeeri Balkans, a zatim je uslijedio poziv glavne urednice Oslobođenja Vildane Selimbegović da preuzmem poziciju šefa Superdeska u integrisanoj redakciji. S obzirom na to da su se poklopile dvije stvari, odnosno veliki profesionalni izazov i činjenica da je poziv stigao iz Oslobođenja, za mene nije bilo dileme”, otkriva Šećkanović.

image
ALMIR ŠEĆKANOVIĆ, ŠEF SUPERDESKA / DIDIER TORCHE
Izvor: Oslobođenje
Kameleon i Zenski Banner1.fw

Facebook Comments