BiH

Slučaj Memić: Novo vještačenje utvrdilo da se saobraćajna nesreća nije dogodila

Kantonalni sud u Sarajevu zaprimio je nalaz timskog vještačenja po vještacima saobraćajne struke u predmetu koji se vodi protiv Ljube i Bekrije Seferovića, a u slučaju smrti Dženana Memića.

Pred Sudskim vijećem kojim predsjedava sudija Igor Todorović danas je u sudnici prezentiran nalaz vještaka, te su saslušani vještaci koji su radili vještačenje.

Prilikom izrade nalaza vještaci su izlazili na lice mjesta u Veliku aleju gdje je u večernjim satima 8. februara 2016. godine mladić Dženan Memić zadobio povrede pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima od kojih je preminuo 15. februara.

Vještak saobraćajne struke Centra za vještačenje Zenit iz Banje Luke Aleksandar Jevtić, rekao je u svom iskazu kako nema dovoljno dokaza da se zaista dogodio kontakt kombija i pješaka, te da vještaci smatraju da se ova nesreća nije dogodila ili kako barem na opisan način.

Nakon što ga je dva sata ispitivao tužilac Sead Kreštalica, Jevtić je istakao kako je naišao na kontradiktornosti u ovom slučaju, kako se ne slažu nalazi fotografije obdukcije i nalazi vještačenja, kao da su mu i kolege medicinske struke rekle da su neke radnje preskočene.

Tužilaštvo je uložilo prigovor na nalaz vještaka, te su predložili da se izvrši novo vještačenje izvan teritorije Bosne i Hercegovine,

Suđenje se nastavlja nakon pauze u 13.30, kada se očekuje vještačenje Slaviše Stojnića.

U sudnici je danas bio prisutan i veliki broj građana koji je odlučio dati podršku porodici Memić. Podršku su tako dali i očevi stradalih djevojaka Selme i Edite, Amir Agić i Enes Malkoč, koji se također bore za pravdu na Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Nakon posljednjeg ročišta koje je održano 17. oktobra, a očekujući nalaz timskog vještačenje eksperata iz Banja Luke, advokat porodice Memić Ifet Feraget kazao je:

„Nalaz ne može biti drugačiji od onog koji je dao uvaženi prof. dr. Mirsad Kulović koji je rekao da ne postoji niti jedan parametar koji bi morao postojati da bi se moglo govoriti o saobraćajnoj nesreći. Postoje tu neki vrlo značajni detalji koji će šokirati javnost, da li će biti potvrđeni u ovom nalazu, to ćemo vidjeti, ali mi ćemo istrajati i to dokazati“, kazao je Feraget.

Podsjećamo, 8. februara 2016, Dženan Memić (22) stradao je dok je s djevojkom Alisom šetao Velikom alejom na Ilidži. Memić je sedam dana kasnije preminuo 15. februara na KCUS-u, a od tada je trajalo suđenje u slučaju njegove tragične smrti.

Ljubo Seferović i njegov otac Bekrija bili su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je mladić stradao, te su bili optuženi za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja. Ipak, porodica Dženana Memića nije bila zadovoljna razvojem situacije, a nebrojeno mnogo puta ukazivali su na, kako tvrde, brojne nepravilnosti u ovom slučaju.

Naime, Porodica Memić od samog početka tvrdi da je Dženan ubijen, te da je Tužilaštvo KS sa tadašnjom glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić diglo lažnu optužnicu za saobraćajnu nesreću. Zbog toga je otac mladića Muriz Memić podnio i krivičnu prijavu Državnom tužilaštvu koje je nakon 11 mjeseci otvorilo istragu za organizirani kriminal u slučaju Memić.

Vrhovni sud FBiH poništio je oslobađajuću presudu Seferovićima i naložio novo saobraćajno vještačenje. Porodica još uvijek traga za istinom o tome kako je njihov sin stradao, a u tome im pomažu i brojni građani.

Izvor: Radiosarajevo.ba


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button