BHING 2019. TUZLA // Namik Hrle: Umjetna inteligencija i računarstvo u oblaku kao pokretači digitalne transformacije (FOTO)

- in Made in BiH

Tuzla je danas i sutra domaćin Druge međunarodne “Sedmice inžinjerstva u BIH”, događaja koji u našoj zemlji okuplja ne samo injženjere, nego i vlasnike uspješnih kompanija, te akademsku elitu iz zemlje i iseljeništva.

Jedna od današnjih tema je “Umjetna inteligencija i računarstvo u onlaku kao pokretači digitalne transformacije” izvanrednog Namika Hrle, jednog od najuspješnijih Bosanaca u svijetu.

Na samom početku konferencije, koju je prvi put držao u BiH, Namik je govorio o tome šta generira revoluciju, te koji su primjeri preteče toga. Ukoliko ne postoji područje niti industrija, onda ne može postojati ni područje djelovanja, navodi Hrle.

Glavni fokus njegovo rada jeste svakako umjetna inteligencija, te je mnogo govorio i o tome. Navodi kako podaci koji su potrebni za umjetnu inteligenciju nisu pristupačni ili ako su tu, ne možemo im vjerovati jer ne znamo šta je unutra.

Inače, Namik Hrle je trenutno glavni tehnološki direktor i predsjedavajući IBM Data and AI tehničkog tima. Također nosi titulu ”IBM Fellow” koja predstavlja vrhunac IBM-ove tehničke karijere, titulu koja je dodijeljena malom broju pojedinaca koji su pokazali najviši nivo tehničkog vodstva, inovacija, utjecaja na poslovanje, društvene eminencije, izgradnje talenata…

Namik je IBM-ov glavni izumitelj, član IBM Akademije i Vijeća tehničkih stručnjaka. Nosilac je brojnih patenata, izvanrednih tehničkih dostignuća, priznanja autora i korporativnih nagrada. Namik ima svjetsku reputaciju kao vrhunski stručnjak u korištenju podataka i AI za digitalnu transformaciju i reinventiranje poslovnih aplikacija.