BH Engineering Weeks 2019 Tuzla: Odbrojavamo sate i trenutke do najvećeg događaja u regionu

- Kategorija: Made in BiH

Kao što smo najavljivali ranije, u Tuzli će se 14. i 15. novembra u prostorijama BKC-a održati najveća konferencija u regiji, kada je u pitanju oblast inžinjeringa i biznisa.

Ostalo je još samo par sati do velikog događaja, na kojem ćete imati priliku slušati i upoznati predstavnike velikih i uspješnih kompanija u BiH i svijetu, brojne inovatore, profesore, akademike, CEO menadžere i ljude iz svijeta biznisa i različitih grana inžinjeringa, a koji će kroz plenarna predavanja i panel diskusije pričati o zanimljivim i gorućim temama koje se tiču inžinjeringa i biznisa u BiH i svijetu.

O čemu se radi, ukratko je na jučerašnjem sastanku kazao direktor ovog projekta i glavni pokretač i organizator ovog  događaja, Zlatko Berbić:

”Pravimo dane inženjerstva, u pitanju su četiri grada u Bosni i Hercegovini koji se bave inženjerskim poslovima . 14.i 15. novembra imamo program koji je orijentisan prema proizvođačima i prema ”IT” sektoru u Tuzli , 21. i 22. novembra to isto radimo u Bihaću, a  27., 28., i 29. novembra u Banjaluci i na kraju 12.12.2019 godine u Sarajevu čime ćemo zatvoriti mjesec dana inženjerstva”.

Nekoliko dana unazad BH Futures Foundation je, kao jedna od organizatora, organizovala niz događaja koji su bili sjajna uvertira u ono što nam slijedi u četvrtak i petak.

Mnoštvo svjetski uspješnih predavača i jako zanimljivh tema vas očekuje. Neke smo već spominjali, no svakako se lijepo podsjetiti na ono što vas očekuje za svega par sati.

Među prvim našim govornicima, imat ćete priliku slušati profesora Almira Badnjevića, koji je prije 5 godina pokrenuo vlastitu laboratoriju za verfikaciju medicinskih uređaja u BiH – Verlab. O postignućima profesora Almira u polju akademije i biznisa dovoljno govori fascinantna činjenica da je 2016. godine uvršten u listu „Who  is Who in the World?“ (Ko je ko u svijetu?), čime se probio među 3% svjetske populacije. Također je direktor Društva za Biološki i Medicinski Inžinjering u BiH kojeg je osnovao 2014. godine, a koje na čelu sa njim počevši od 2015. godine, svake dvije godine uspješno organizuje CMBEBiH (Conference on Medical and Biological Enginnering in BiH),  najveću konferenciju o medicinskom i biološkom inžinjeringu u regionu.  Almir Badnjević će imati priliku predstaviti inovativnu ideju koja je nedavno osvojila prvo mjesto prema glasovima publike u takmičenju projekata za unapređenje grada Sarajeva. na temu  “Reci ‘Ne’ zagađenju zraka i mikroorganizmima”.

Nakon profesora Almira, riječ če dobiti i izvanredni Namik Hrle, čovjek sa vrlo bogatom biografijom i karijerom. Gospodin Hrle trenutno obnaša funkciju glavnog tehnološkog direktora i predsjednika tehničkog tima IBM Data and Artificial Intelligence. Inače IBM je jedna od najvećih svjetskih kompanija koje djeluju u domenu IT industrije. Namik, koji inače nosi i titulu „IBM Fellow“, što predstavlja najvišu i najznačajniju titulu koju može neko nositi unutar IBM organizacije a koja se dodjeljuje za značajan doprinos u polju poslovanja, tehničke podrške, društvenog uticaja i sl. Tema njegove prezentacije jeste: „Umjetna inteligencija i računarstvo u oblaku kao pokretači digitalne transformacije”.

Jedan od govornika također je i Franc Žaberl, koji je po struci inžinjer strojarstva i profesionalno se bavi robotima već više od 20 godina. Njegovo radno iskustvo uključuje i staž u fabrikama VW i Porsche u Njemačkoj i General Motors u Sjedinjenim Američkim Državama. Od 2008 radi u FANUC-u, svjetskoj firmi koja se bavi proizvodnjom robota, gdje danas obnaša funkciju tehničkog direktora.  On će nam govoriti na temu: Roboti danas, juče i sutra.

Također, imat ćete priliku slušati naše posebne goste, predavače iz Italije, koji dolaze pričati o „Pametnim gradovima“ i stvarima koje oni  zahtjevaju s jedne strane, ali i pozitivnim promjenama koje zauzvrat nude. Jedan od nijih je Mistral Garzoglio, magistar fizike i projekt menadžer „Trento Smart City“ projekta. Iza njega je 5 godina iskustva i rada u oblasti EU projekata. U prezentaciji će mu se pridružiti kolegica Maia Buzuleciu, koja je magistar Evropskih i Internacionalnih Studija i također radi kao projektni menadžer za Trento Smart City.

Pored gore navedenih i istaknutih predavača, na sceni će im se pridružiti i Denis Kraljević, Jasmina Numanović-Stjepanović i brojni drugi predavači, koji će kroz panel diskusije i vlastita predavanja učiniti ovaj događaj interesantnim.

Ne dvoumite se, nego nam se priključite u Tuzli već sutra!

Autor: Nermin Đuzić, predstavnik BH Futures Foundation

Kameleon i Zenski Banner1.fw

Facebook Comments