Vijesti

AFP: Katalonski referendum rasplamsao nacionalizam u BiH i na Balkanu










Nacionalističko nasilje tokom devedestih godina prošlog stoljeća odnijelo je na desetine hiljada života, a potencijalno opasne ambicije za otcjepljenjem ponovo se pojavljuju u pojedinim dijelovima Balkana i to po uzoru na političke procese u Kataloniji, piše AFP.

Jedna od regija u kojoj su se pojavili grafiti o Kataloniji jeste Vojvodina. U Novom Sadu i drugim gradovima u proteklom periodu osvanuli su natpisi “Vojvodina = Katalonija”.

Možda će Vas zanimati i:

Sličan slučaj zabilježen je u i Mostaru gdje su postavljene zastave Herceg-Bosne i Katalonije, dok je u Republici Srpskoj predsjednik entiteta Milorad Dodik pozvao na “mirni razlaz” sa ostatkom BiH..

Profesor na Univerzitetu u Gratzu Florian Bieber izjavio je za AFP da će Dodik dodatno biti ohrabren ukoliko Katalonija zaista uspije steći nezavisnost.

“Još jedna od regija u kojoj postaje stvarne mogućnosti za secesijom jesu dijelovi Kosova u kojima dominantno žive Srbi”, kazao je Bieber.

Za zvanični Brisel katalonski referendum je nelegalan što je razljutilo zvaničnike Srbije. Oni su optužili EU za dvostruke standarde, budući da je EU ranije priznala nezavisnost Kosova.

“Kako ste legalizovali secesiju Kosova iako tamo nije ni bilo referenduma”, pita se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Međutim, Vučić i dalje podržava zvanični Madrid, a ne Kataloniju, budući da se u “svom dvorištu” suočava sa mogućnostima secesije pojedinih regija, navodi AFP.

Neke od “užarenih regija”, na Balkanu su i Sandžak, kao i Preševska dolina u Srbiji gdje dominanto žive Albanci.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button