5 načina kako preživjeti praznike bez debljanja

- Kategorija: Gastro, Lifestyle

Debljanje za vrijeme praznika je nešto što je zajedničko svim ljudima koji vole da se opuste i uživaju u svojim najdražim obrocima i poslasticama.

Praznici imaju svoju posebnu čaroliju da vas natjeraju da vidite optimizam gdje god da pogledate, a posebno onaj koji se nalazi na vašem tanjiru. Malo po malo i prije nego što se osvrnete već ste zaglavili u pantalonama koje morate da otkopčavate svaki put kad sjednete da bi se osjećali udobnije. A period od novembra pa do januara je kada se zbraja ta zimska težina.

Kroz ovaj članak, koji smo vam pripremili, možete naučiti da u ovom zimskom periodu primjenjujete 5 savjeta o tome kako svom tijelu davati ono što želi, a opet ostati u savršenoj formi na kojoj ste radili čitavo ljeto.

1.Pokušajte pripaziti na svoje navike grickanja. Ako vam se čini da grickate samo zato što okolo ima hrane – a ne zato što ste gladni, najbolje je izbjegavati grickalice (ili ih zamijeniti nekom slasnom voćkom i na taj način idalje imati pun stomačić).

2.Pazite na svoje količine porcija, pokušavajte ne preopterećivati svoj tanjir. Najbolji način da se to prevlada je uzimanje manjeg tanjira, za razliku od onog velikog gdje može stati čitava plata mesa.

3.Spavajte što više možete. Oni koji ne spavaju dovoljno više gladuju, zato što troše više kalorija, a ne stignu da vježbaju. Manjak sna povećava razinu hormona gladi i tako se unosi više kalorija.

4.Pijte što više vode, kako bi ste prevarili svoj stomak.

5.Ograničite unos alkohola, sokova i drugih pića koji u sebi sadržavaju veliki broj kalorija. Ova pića  imaju značajnu količinu šećera, a uz to konzumiranje alkohola povećava apetit i s time tjelesnu težinu.

Pridržavajte se ovih koraka, poslušajte svoje tijelo i ostat ćete u zavidnoj tjelesnoj formi čak preko nadolazećih zimskih praznika.

Facebook Comments