Njega kose u jesen: Kada vas opadanje kose treba zabrinuti

- Kategorija: Lifestyle
Potražili smo mišljenje stručnjaka i zaključak je da nas sezonsko opadanje kose ne treba brinuti. Također, i da pojačano opadanje ne smije trajati duže od tri mjeseca, a to nam je kazao sarajevski frizer Nermin Bešić. Normalnim se, kaže nam, smatra gubitak do 100 vlasi dnevno.

“Opadanje kose u jesen spada u sezonsko opadanje i primjećuje ga većina ljudi. Ono pretežno traje od četiri do osam sedmica, zbog toga nema razloga za brigu”, pojašnjava Bešić.

Krivac je, kaže nam, niska vlažnost zraka vani i ugrijanog zraka u prostorima.

“Kako nam dolaze hladni dani, tako nam se povećava i dodatna opasnost od oštećenja kose. Kosa postaje izložena negativnim utjecajima isušenog zraka prostorija koje se griju. Počinju se nositi kape, šalovi, jakne sa većim kragnama koje nam kosu čine naelektrisanom i sklonijom pucanju”, kaže Bešić.

Upravo zbog toga mnogi se pitaju zašto im je kosa suha i zašto gubi svoju svilenkastu prirodu u periodu jesen/zima.

“Da bi sve to izbjegli prilikom pranja kose koristite šampone i maske koje će dubinski hidratizirati vašu kosu i zaštiti je od vanjskih utjecaja.

Osim toga, možete koristiti različita ulja za kosu kao što su arganovo, bademovo, kokosovo, da biste smanjili elektrisanje kose i samim tim spriječili pucanje kose.
Najbolje vam je da zatražite savjet stručne osobe, odnosno frizera, o tome koja bi najbolja maska i šampon bili za vaš tip kose ili napravite neku masku iz kućne radinosti”, savjetuje Bešić.

No ipak, napominje da je prvi korak u njezi kose prehrana, posebno proteini i željezo.

“Ako vam se opadanje kose nastavi, obratite se doktoru, jer onda je već neki drugi razlog zbog čega vam se to dešava. Uzrok često može biti i loše željezo, problemi sa štitnom žlijezdom, nagla promjena kilaže, infekcija kože-vlasišta i slično”, naglašava Bešić.

Izvor: Klix.ba

Facebook Comments