Tuzla: Sve žene na jednom mjestu ”Nadahnute sve(mirom)”

- Kategorija: Cooltura, U fokusu

 ”Sam naziv potekao je od samog svemira, odnosno od tog duhovnog svijeta gdje pored velikih procesa koji se odvijaju vlada mir i harmonija. Mir koji vlada u svemiru, mi želimo da vlada u nama”, kaže Ernada Avdibegović koordinatorica promocije ”Nadahnute sve(mirom)”.

Promocija zbornika radova žena vjernica sjeveroistočne Bosne i Hercegovine pod nazivom ”Nadahnute sve(mirom)”  održana je u četvrtak 07.11.2019. godine u prostorijama  Narodne biblioteke ”Derviš Sušić” u Tuzli, a glavni cilj i zadatak ove manifestacije bio je promocija različitih aspekata umjetnosti.

Zbornik ”Nadahnute sve(mirom)” je zapravo potekao od odjela ”Međureligijskog vijeća” u Bosni i Hercegovini koji nosi naziv ”Mreža žena vjernica”. Ta mreža egzistira već pet godina,  a finansirana je od strane ”Međureligijskog vijeća”. U okviru ”Mreza žena vjernica” održana su dva velika kongresa.

Sanja Hajdukov

”Na našem zadnjem kongresu dobile smo zadatak da osmislimo projekte u lokalnoj zajednici kako bismo promovisale naše vrijednosti koje svakodnevno zajednički njegujemo, a gdje je na prvom mjestu naravno porodica , a zatim promocija mira i promocija zajedništva”,izjavila je Sanja Hajdukov moderatorica promocije.

Glavni ciljevi i zadaci jesu promocije mira,tolerancije,zajedništva i svega što je dobro u ovom društvo, a što u biti potiče od žene.

Ernada Avdibegović

Kako kaže Ernada Avdibegović koordinatorica promocije ”Nadahnute sve(mirom)” na ideju za promociju je došla na drugom kongresu žena vjernica koji se održao u Međugorju. ‘

‘Tamo je vladala jedna toliko pozitivna atmosfera koju nisam željela da izgubim, pa sam odlučila da je zadržim i evo ona se sad manifestira kroz ovu promociju”.

Samra Šakanović- Prgić

”Mislim da je ovo veoma pohvalno, da se sve žene udruže zajedno na jednom mjestu , da pokažu svoje talente i naravno da to šire dalje po cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine”, izjavila je Samra Šakanović-Prgić jedna od mnogih prisutnih na ovoj promociji.

Sam projekat finansiran je u sklopu javnog poziva projekta ”Dijalog za budućnost”( DFF2) koji implementiraju tri UN agencije, a to su UNDP , UNICEF i UNESCO .

Facebook Comments