Promocija Zbornika radova žena vjernica Sjeveroistočne Bosne

Prva promocija Zbornika radova žena vjernica Sjeveroistočne Bosne održana je danas u prostorijama Narodne i Univerzitetske biblioteke Derviš Sušić u Tuzli, uz učešće brojnih žena, koje su aktivno radile na Zborniku, kao i gošći koje su došle da podrže ovaj događaj.  Posjetiocima na promociji Zbornika su se obratili nosioci projekta Sanja Hajdukov, Ernada Avdibegović, ispredUNDP-a Mirza Puzić i katoličke crkve Ninić Franjo  a zbog odsutnosti  spriječena je Marica Vikić.

Ideja je nastavak aktivnosti na II Kongresu Mreže vjernica, gdje je dogovoreno da se žene trebaju same organizovati u svojim zajednicama i promovisati vrijednosti koje njeguju. Cilj organizovanja ovakve kulturne manifestacije jeste predstavljanje radova žena umjetnica i vjernica Sjeveroistočne Bosne, retrospektiva prethodnih aktivnosti i postignuća, upoznavanje, umrežavanje, razmjena ideja i udruživanje, promocija jedinstva i tolerantnog dijaloga kroz kulturu i umjetnost. Razlog zašto žene umjetnice vjernice – zato što su manje primijetne od dominantnih muškaraca i zato što svojim radovima promovišu kulturnu i vjersku tradiciju svog kraja i svoje zajednice, no istovremeno na odličan način doprinose zajedništvu kroz kulturno-istorijsku isprepletenost naših života na najbolji način – umjetnošću.

Žene vjernice, amaterske umjetnice, radile su na ovom projektu deset mjeseci, prikupljajući literarne i likovne radove za Zbornik. Štampu Zbornika podržao je UNDP u BiH. Ponosni smo što je ova ideja potekla u Tuzli, obuhvatila je Sjeveroistočnu Bosnu, a postoji ideja da se projekat proširi i na druge krajeve BiH. Ovo je prva u nizu promocija koje su planirane za kraj godine i to u gradovima: Srebrenica, Bijeljina, Lukavac, Živinice, Tešanj i drugi.

Kameleon i Zenski Banner1.fw

Facebook Comments