BiH

Macron: BiH je tempirana bomba

U opsežnom intervjuu za ugledni list The Economist, predsjednik Francuske Emmanuel Macron je govorio o državama koje žele pristupiti u EU, te se dotakao i Bosne i Hercegoine.

Naime, govoreći o inkluziji drugih država u članstvo u EU, Macron je kazao da “ukoliko se ponizi Albanija, destabilizirat ćete region”.

“Žele otvoriti vrata Sjevernoj Makedoniji, mala je, promijenila je ime i to je historijsko dostignuće. Ne plaši nikoga. Realnost je takva da ako se ne otvorimo Albaniji, proizvest ćemo veliku traumu na region. Svugdje su zajednice u kojim se govori albanski jezik. Ako ponizite Albaniju, destabilizirat ćete region na duže staze”, kazao je Macron.

Možda će Vas zanimati i:

Dodao je da se moraju reformisati procedure za članstvo.

“Moramo reformisati procedure za članstvo, više ne odgovaraju našim namjenama. Nisu strateške. Nisu političke, previše birokratske i nisu reverzibilne. Dva, ako ste zabrinuti za ovu regiju, prvo pitanje nije Makedonija, niti Albanija, nego Bosna i Hercegovina. Tempirana bomba koja otkucava tik pored Hrvatske i koja se suočava sa problemom džihadista povratnika u BiH. Treći problem je u tome što moramo reformisati procedure za članstvo prije nego otvorimo pregovore. Ako ovo postignemo u narednim mjesecima, otvoren sam za pregovore. Lično sam uradio neke napore. Ipak, ne želim nikakve nove članice dok ne reformišemo samu EU”, kazao je Macron za The Economist.

Izvor: fokus.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button