Crna hronika

Tuzla: Eldar Ljubanović i Adnan Canović pritvoreni zbog reketiranja










Sudija za prethodni postupak Općinskog suda Tuzla prihvatio je prijedlog postupajućeg tužioca i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Eldara Ljubanovića (35) i Adnana Canovića (27) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saučesnici počinili produženo krivično djelo iznuda.

Postoji osnovana sumnja da su Ljubanović i Canović u periodu od novembra 2015. do marta 2016. godine, radi pribavljanja protivpravne koristi, od vlasnika  objekta za online i video igre iz Tuzle, uz stalne prijetnje,  u više navrata  tražili i uzimali određene iznose novca radi navodne zaštite objekta. U tom periodu su od vlasnika uzeli više od  2.000 KM.

Kada im je vlasnik,  prilikom posljednjeg kontakta u martu 2016. godine,  rekao da će zatvoriti objekat,  tražili su da im radi nepoštivanja dogovora plati veći iznos novca. Kako oštećeni nije imao novac, otišli su do igraone i uzeli dva LED televizora, jedan playstation PS4 sa pratećom opremom i nekoliko elektronskih igrica i sebi pribavili veću protivpravnu korist.

Pripadnici Federalne uprave policije FBiH su nakon prijave događaja obavili niz istražnih radnji i uviđaj u objektu igraone. Uz saglasnost Tužilaštva i naredbu Općinskog suda Tuzla izvršeni su pretresi objekata i automobila koje su koristili osumnjičeni,  prilikom kojih su pronađeni predmeti koje su oni ranije oduzeli. Izvršena je kriminalistička obrada, te su osumnjičeni uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predati u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene. – saopšteno je.



Back to top button