Sport

Tuzlanske košarkašice prije 26 godina bile su na krovu Evrope!










Košarkašice Jedinstva Aide u legendarnoj utakmici s talijanskim Primigijem odigranoj u Firenci 22. marta 1989. godine, pobjedom 74:70 okitile su se titulom prvaka Evrope.

26 godina kasnije klub je na novom početku sa mladom ekipom koja se takmiči u prvenstvu BiH. Iako će mnogi reći kako sadašnje Jedinstvo BHT nije ono nekadašnje, činjenica je da je pehar evropskog prvaka i dalje u klupskim prostorijama.

Na putu do dvorane “Palazzo dello Sport del Campo” Tuzlanke su odigrale 15 utakmica upisavši 12 pobjeda i tri poraza. Tim trenera Mihajla Vukovića poražen je u dva navrata od Dinama iz Novosibirska i jednom od Primigia.

Prije superfinala ni najveći optimisti nisu vjerovali da će tuzlanski tim nakon poraza od Italijanki u Vićenci 14. februara 1989. godine od 77:52, imati snage da uzvrati udarac i da se popne na krov Evrope.

No, upravo to su postigle Jadranka Savić, Ilvana Zvizdić, Mara Lakić, Vesna Pođanin, Dragana Jeftić, Smilja Rađenović, Razija Mujanović, Zorica Dragičević, Naida Hot i Stojanka Došić, sa trenerima Mihajlom Mikijem Vukovićem i Zdravkom Dugonjićem.

Inače, Vuković je tuzlansku ekipu doveo do vrha nakon 16 godina predanog rada. Primigi je do tada osvojio pet titula prvaka Europe, ali je Vuković u svojim redovima imao Razu, Maru, Naidu, Coju, Smilju…



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button