Vijesti

Raskinuo sa učenicom 6. razreda pa njene slike na kojima je gola poslao drugovima, a oni cijelom gradu

Fotografije obnažene učenice šestog razreda vranjske OŠ “Radoje Domanović” u središtu su afere koja već nedjeljama potresa ovaj grad, a o kojoj informacije prikuplja i Više tužilaštvo u Vranju u Srbiji.

Neprilične slike, putem mobilnih telefona, “zavrtjele” su se najprije među osnovcima ove škole, da bi se zatim proširile i među učenicima ostalih vranjskih škola.

– Tužilaštvo je sredinom oktobra zahtijevalo prikupljanje potrebnih obavještenja i neophodnih provjera u vezi sa sadržajem spornih fotografija, preko Policijske uprave u Vranju, nakon čega će biti donijeta javnotužilačka odluka – kaže portparol Višeg tužilaštva Leposava Jovčić.

Kako je “Novostima” potvrđeno, skandal sa kruženjem spornih fotografija nadležnim institucijama prijavila je škola. Afera je, prema nezvaničnim navodima, počela još u februaru, kada su učenica šestog i učenik sedmog razreda ove škole, smatrajući da su u emotivnoj vezi, počeli da razumijevaju poruke. Za uobičajenim, tekstualnim, uslijedile su – lascivne.

Dječak je navodno dobio fotografiju svoje obnažene djevojke, a kada je njihova nazovi veza prekinuta, iste slike počeo je da prosljeđuje drugovima iz škole. To se sve, navodno, dešavalo tokom ljetnjeg raspusta, a informacija je do zaposlenih u školi došla početkom školske godine.

– U oktobru smo pokrenuli disciplinski postupak, kada smo dobili informacije. Roditelj je obavijestio razrednu, a ona mene i pedagoga škole. Učenik je u prisustvu roditelja dao izjavu o događaju, pozvali smo drugu djecu koja su “dijelila” fotografije i ona su se u prisustvu roditelja izjasnila – kaže Nenad Stefanović, direktor OŠ “Radoje Domanović”.

Poslije toga je u školi zasjedao Tim za zaštitu od zlostavljanja i zanemarivanja, i tada je zaključeno da se radi o trećem vidu nasilja, takozvanom sajber nasilju.

– Slučaj smo odmah prijavili Školskoj upravi u Leskovcu, vranjskom Centru za socijalni rad i Višem javnom tužilaštvu. Pokrenut je disciplinski postupak protiv učenika koji je sporne fotografije distribuirao. Pedagoško-psihološka služba napravila je plan rada sa djecom koja su učestvovala u ovom slučaju – kaže direktor, i dodaje da uprkos tome što se to nije desilo u školi, oni su osjetili obavezu da preduzmu sve zakonske mjere.

Griješe iz neznanja

Iako je riječ o globalnom trendu da mladi razmjenjuju različiti sadržaj, pa i neprikladni, pedagog Suzana Antić, predsednica udruženja pedagoga “Odrastanje”, smatra da je riječ o specifičnom slučaju i da ne može da se podvede pod modu koja je zavladala među mladima.

– Nije to nešto što je moderno među djecom. Nije rijetkost da osnovci budu svojevrsne žrtve komentara na društvenim mrežama, javnih etiketiranja i slično, ali do sada nije među kolegama bilo riječi o ovakvim slučajevima.

U Centru za socijalni rad u Vranju nisu odgovarali na pitanja da li rade na ovom slučaju i koje su mjere preduzeli do sada.

– Naša iskustva i dosadašnja istraživanja pokazuju da su djeca često povrijeđena iz neznanja, tačnije, nepravilnog korišćena interneta i društvenih mreža – smatra Suzana Antić.

Drugim riječima, nije uvijek posredi i da se provocira ili slijepo prati trend, već mladi neoprezno uljete u opasnosti novih tehnologija, prenosi Blic.

Izvor: Novosti

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button