Lifestyle

Vrijeme vašeg obroka u toku dana može utjecati na gubitak kilogramaStudija objavljena u američkom časopisu Clinical Nutrition utvrdila je da vrijeme kada jedete, a ne ono šta jedete, može imati veći utjecaj na debljanje, odnosno mršavljenje, piše Health24.

Istraživači su uporedili rezultate gubitka kilograma kod dvije grupe žena u dobi između 18 i 45 godina koje su bile na dijeti, a koje su dnevno unosile isti broj kalorija.

Grupa koja je imala obilniji obrok za ručak izgubila je tri kilograma više od grupe koja je obilno večerala, tj. 12,5 kilograma u odnosu na 9,5 kilograma tokom 12 sedmica. Ta grupa žena je također imala i veće poboljšanje u osjetljivosti na inzulin, što može pomoći u kontroliranju šećerne bolesti.

Iako je potrebno više istraživanja kako bi se otkrilo mogu li se ovi rezultati održati i primjenjivati na opću populaciju, to je jednostavna promjena u načinu života koju bilo ko može napraviti. Kao bonus ovog pristupa, možda nećete doživjeti tipičnu glad tokom podneva kada uglavnom posežete za užinom.

Ukoliko ručate na poslu, isprva će vam biti problem da spakujete nešto obilniji, nešto snažniji obrok. Da biste olakšali prilagodbu, za večeru napunite svoj tanjir zdravom hranom koju možete jesti u velikim količinama, poput salate i puno povrća.

Izvor: Klix.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button