BiHU fokusu

Oružane snage BiH napustilo više od 400 vojnika, odlaze i oficiri (VIDEO)

Odlazak kadrova iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine postao je zabrinjavajući, nakon što su vojsku, osim vojnika, počeli napuštati i oficiri i dooficiri. Razlozi su brojni, a najčešći su male plaće i loši uvjeti rada.

OS BiH u ovoj godini napustilo je više od 400 vojnika, potvrđeno je iz Ministarstva odbrane BiH. Primanja pripadnika Oružanih snaga su prije deset godina umanjena i više se nisu mijenjala, a po svemu sudeći, do rasta plaća još neće doći. Osnovicu za obračun plaća određuje Vijeće ministara svake godine nakon usvajanja budžeta.

S ozbirom na to da budžet za ovu godinu još nije usvojen, osnovica za obračun plaća ostala je ista kao i prošle godine 475 KM, javlja BHRT.

Plaća general pukovnika je šest puta veća od plaće vojnika. Koeficijent za obračun plaće general pukovnika je 8, a vojnika od 1,12 do 2,96, što bi značilo da su vojnici plaćeni između 700 i 900 maraka.

“Mislim da je jedno od rješenja da se vojnici vrate u kasarne i da tamo imaju sve što su i prije imali, a to je smještaj, hrana, uniforma i vojna obuka”, kaže bivši ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić.

On smatra da je potrebno povećati budžetska izdvajanja za Oružane snage BiH kako bi vojnici imali veće plaće i samim tim bili zadovoljniji. Podsjetimo da u Parlamentu postoji prijedlog da se vojnicima povećaju plaće za nekih 50-70 maraka, ali da on još uvijek nije prošao parlamentarnu proceduru.

Izvor: BHRT


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button