Lifestyle

Ne dajte se prevariti: 10 jednostavnih načina da saznate da li je med prirodan
Med mnogi nazivaju supernamirnicom jer ima antibakterijsko djelovanje koje pojačava imunitet, čineći vas jačima u borbi protiv infekcija uzrokovanih bakterijama, gljivicama i brojnim virusima.

U ovom periodu gripa i prehlada, med vam je najveći saveznik u borbi da očuvate zdravlje i da izbjegnete razne zdravstvene tegobe.

Na policama trgovina, u ovom periodu godine, može se pronaći različiti med. Onaj za koji se tvrdi da je domaći, ali i onaj koji je umjetni, a napravljen je od različitih zaslađivača.

Možda će Vas zanimati i:

Evo 10 trikova pomoću kojih možete otkriti da li je med pravi;

1. Protrljajte malo meda između kažiprsta i palca dok se ne raspadne. Nešto meda će se apsorbirati u kožu jer je čisti med dobar za kožu. Prirodni med nije ljepljiv. Ako je ono što utrljate ljepljivo, znači da ima šećera ili umjetnih zaslađivača u njemu.

2. Stavite nekoliko kapi na papir ili papirnati ručnik. Čisti med neće probiti papir dugo vremena, jer ne sadrži vodu.

3. Stavite malo meda kod mrava. Pčele instinktivno grade košnicu na drveću i među stijenama. One stavljaju med kako bi se zaštitile od štetočina, kao što su mravi. Mravi neće dirati prirodni med.

4. Pomiješajte malo meda sa žumanjkom. Ako je med čist, kada istučete žumanjak, izgledat će kao da je kuhan.

5. Napunite čašu vode i dodajte 1 kašičica meda. Čisti med će se zgrudati i spustiti na dno, a lažni med će se početi otapati.

6. Namažite med na krišku kruha. Prirodni med će otvrdnuti kruh za nekoliko minuta. Umjetni med će navlažiti kruh zbog sadržaja vode.

7. Pravi med dat će vam osjećaj bockanja u ustima neposredno prije gutanja. Lažni med to ne može postići.

8. Gledajte da li će se med kristalizirati tokom vremena. Imitacija meda će ostati glatka kao sirup, bez obzira koliko dugo je pohranjena, dok će se pravi med kristalizirati.

9. Vrh šibice umočite u med i pokušajte zapaliti. Prirodni med neće smetati da se šibica zapali. Lažni med ima vode pa se šibica neće moći zapaliti.

10. Dvije do tri kašičice meda stavite u mikrovalnu. Zagrijte na visokoj temperaturi. Prirodni med će se brzo karamelizirati i neće postati pjenast. Lažni med će se teško karamelizirati i bit će prepun mjehurića.

Izvor: Radiosarajevo.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button