Covid-19

Ovo su države u koje možete putovati iako niste vakcinisani













U jeku pandemije koronavirusa mnoge države u svijetu su odlučile strancima dozvoliti ulazak u državu samo ukoliko su potpuno vakcinisani, međutim neke države su odlučile otvoriti svoje granice i za one koji imaju samo negativan PCR test.

Države koje ćemo vam navesti u nastavku od stranaca ne traže da budu potpuno vakcinisani kako bi ušli u zemlju bez odlaska u karantin. Ono što je njima bitno je negativan PCR test uz različite varijacije dodatnih uslova za ulazak.

Značajno je napomenuti i da su ovo pravila koja važe trenutno te da su podložna čestim promjenama u zavisnosti od epidemiološke situacije. Zbog toga je uvijek najbolje da pozovete ambasadu države u koju idete ili Ministarstvo vanjskih poslova BiH prije putovanja, kako biste se detaljno informisali o svim uslovima za ulazak.

Možda će Vas zanimati i:

Mnoge zemlje u svijetu imaju i svoje liste rizičnih zemalja za koje određuju posebna pravila, što je također potrebno provjeriti prilikom putovanja.

Hrvatska

Nevakcinisani putnici u Hrvatsku mogu ući s negativnim testom na antigen (ne starijim od 48 sati) i PCR testom (ne starijim od 72 sata), kao i s potvrdom o prebolijevanju koronavirusa u posljednjih osam mjeseci.

Međutim, osim toga, da biste ušli u Hrvatsku morate imati popunjen online obrazac o boravku, odnosno potrebna vam je garancija o rezervaciji smještaja.

Slovenija

U Sloveniju, ukoliko niste vakcinisani, možete ući s negativnim PCR testom (ne starijim od 48 sati) ili brzim antigenskim testom (ne starijim od 24 sata), ali morate dostaviti i popunjen obrazac za digitalni lokator putnika.

Osim toga, ukoliko imate dokaz o tome da ste prebolovali virus u posljednjih šest mjeseci, a najranije prije 10 dana, ulazak će vam biti dozvoljen bez odlaska u karantin.

Portugal

Portugal je u septembru promijenio pravila za ulazak u državu pa je strancima dozvoljeno da uđu s negativnim testom na koronavirus. PCR test mora biti napravljen u periodu od 72 sata prije ulaska, a antigenski najduže 48 sati prije ulaska u državu.

Ukoliko planirate ući u Portugal s negativnim testom na antigen, morate biti sigurni da on ispunjava standarde Evropske unije, odnosno da je priznat u zemljama EU.

Međutim, kada dođete u ovu zemlju, na nekim javnim mjestima će vam možda tražiti dokaz o vakcinaciji kako biste mogli prisustvovati.

Grčka

S obzirom na to da petina grčke ekonomije ovisi o turizmu, očekivano je da ova popularna destinacija ne uvodi oštra pravila za ulazak u zemlju. Stoga, nevakcinisani putnici mogu preći granicu s dokazom o negativnom PCR testu izdatom u roku od 72 sata od dolaska ili dokazom o negativnom brzom testu na covid iz ovlaštene laboratorije, a test mora biti urađen u roku od 24 sata prije dolaska na granicu. Test je potreban svim putnicima starijim od pet godina.

Osim toga, svi moraju popuniti obrazac za lociranje putnika prije putovanja.

Moguće je i da ćete pri dolasku u Grčku biti podvrgnuti nasumičnom testiranju kako biste potvrdili da niste zaraženi. Njihova vlada preporučuje da se testirate dva i četiri dana nakon dolaska u Grčku, međutim to niko ne prati, niti se provodi, piše Independent.

Kipar

Nevakcinisani putnici mogu ući na Kipar s negativnim PCR ili antigenskim testom ne starijim od 72 i 24 sata. Osim toga, nakon dolaska u zemlju morate platiti još jedan PCR test (košta od 15 do 19 eura) i bit ćete u izolaciji dok ne budu gotovi rezultati testa, što ne bi trebalo trajati duže od tri sata.

Djeca mlađa od 12 godina su izuzeta od pravila testiranja.

Nevakcinisani posjetioci Sjevernog Kipra moraju ići pet dana u karantin.

Turska

Turska prihvata negativan PCR test napravljen 72 sata oprije dolaska, kao i antigenski test uzet u periodu od 48 sati prije dolaska u državu. Ukoliko ste prebolovali koronavirus u proteklih 180 dana od dolaska u zemlju, odlazak u karantin neće biti potreban, kao ni potvrda o vakcinaciji.

Djeca mlađa od 11 godina ne moraju imati ni test, a ni potvrdu o vakcinaciji ili prebolovanom koronavirusu.

Svi posjetitelji također moraju popuniti određeni online formular i to najkasnije 72 sata prije dolaska u zemlju.

Irska

Od 6. januara nevakcinisani posjetioci u Irsku mogu ući s negativnim PCR testom, koji nije stariji od 72 sata, ali moraju popuniti i obrazac za lociranje putnika prije polaska.

Djeca do 11 godina su izuzeta od testiranja.

Irska vlada savjetuje putnicima i da narednih pet dana od dolaska u zemlju svaki dan rade brze antigenske testove, koji se mogu nabaviti u apotekama.

Dubai (UAE)

Ako želite posjetiti Dubai, definitivno ne morate biti potpuno vakcinisani. Svi koji dolaze u ovaj grad moraju pokazati negativan PCR test, koji nije stariji od 48 sati. Osim toga, posjetioci Dubaija moraju svoje podatke registrovati u njihovoj aplikaciji Covid-19 DXB te popuniti zdravstvenu deklaraciju i obrazac za karantin.

Djeca mlađa od 12 godina i djeca s teškim i umjerenim invaliditetom su izuzeta od zahtjeva za testiranje.

Važno je napomenuti da u susjednom Abu Dhabiju nevakcinisani putnici ipak moraju u 10-dnevni karantin po dolasku, gdje će biti testirani svaki dan do isteka karantina.

Meksiko

Tokom pandemije, Meksiko je država koja je sve vrijeme imala “najopuštenija” pravila za putovanja. Da biste otišli u Meksiko potrebno je popuniti obrazac zdravstvene deklaracije te skenirati QR kod koji se generira po dolasku u zemlju.

Trenutno ne postoji ni zahtjev za negativan PCR test, a nije potreban ni karantin po dolasku. Ono što je moguće da će vam carinski službenici tražiti je dokaz o rezervaciji smještaja, kao što je to slučaj s Hrvatskom. Ili ćete morati dati kontakt informacije dok ste u zemlji.

Dominikanska Republika

Ova karipska nacija dopušta ulazak nevakcinisanim posjetiocima koji imaju negativan PCR test napravljen u roku od 72 sata prije putovanja. Djeca mlađa od 7 godina su izuzeta od ovog zahtjeva.

Prije putovanja potrebno je popuniti i izjavu o zdravstvenom stanju za Covid Traveller's Health Affidavit.

Egipat

Egipat prihvata negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, kao alternativu za vakcinaciju, dok za djecu mlađu od 6 godina ova pravila ne važe, odnosno nije im potrebna nikakva potvrda.

Ukoliko niste vakcinisani, niste preboljeli virus i nemate PCR test, možete ga uraditi i u Egiptu, po dolasku na aerodrom (30 USD), ali se morate samoizolirati u hotelu dok ne dobijete negativan rezultat, što traje u prosjeku od 12 do 24 sata. Ova opcija nije najbolja s obzirom na to da rizikujete karantin ukoliko vam test bude pozitivan.

Kostarika

Nevakcinisani turisti Kostarike, u dobi od 18 godina i više, mogu ući bez covid testa ili odlaska u karantin, ali moraju kupiti polisu osiguranja covid-19, koja ispunjava zahtjeve zemlje.

Polisa bi trebalo da važi tokom cijelog perioda boravka u zemlji, a izuzetak su putnici u tranzitu, čiji je minimalan rok važenja polise pet dana, a koja pokriva minimalne medicinske troškove izazvane koronavirsom te troškove smještaja u karantin.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button