10. Bijenala “Umjetnost minijature Bosne i Hercegovine” u Tuzli: Predstavit će se 134 autora sa 389 radova

- in Cooltura, U fokusu

Javna ustanova Bosanski kulturni centar TK Tuzla organizator je i producent 10. Bijenala “Umjetnost minijature Bosne i Hercegovine” (BUM BiH), manifestacije kojom se već tradicionalno promoviše minijatura, kao značajan segment likovne umjetnosti.

Ovogodišnje 10. Bijenale “Umjetnost minijature Bosne i Hercegovine” predstaviće autore iz različitih dijelova svijeta, a predstaviće se 134 autora sa 389 radova.

„Značaj minijature u BiH je porastao otkako djeluje Bijenale umjetnosti BiH, to je već 20 godina. Za tih 20 godina mnogo se umjetnika posvetilo tom segmentu likovne umjetnosti. Imamo i izvan Bijenala nekakvih manifestacija i ljudi stvaraju u domenu minijature što je,  može se kazati, odraz i ovog našeg Bijenala umjetnosti i njegovog značaja za likovnu umjetnost uopšte BiH.“, rekao je za Radio Kameleon akademik Enver Mandžić, prof.dr.sci., predsjednik žirija 10. Bijenalu umjetnost minijature.

Bijenale svojim prisustvom već 20 godina i 10 izložbi pokazalo je da je taj vid likovne umjetnosti vrlo aktuelan kod mnogo umjetnika obzirom na to da se veliki broj umjetnika odaziva na Bijenale. Radovi stižu iz cijele BiH, regiona, ali i iz inostranstva: Njemačke, Holandije i drugih dijelova svijeta. To i ne čudi s obzirom da su nagrade za najbolje zaista vrhunske.

„Ovo Bijenale omogućava svakom od dobitnika nagrade da u narednoj godini realizira samostalnu izložbu u okviru Bosanskog kulturnog centra. Realizacija te izložbe podrazumijeva izdavanje kataloga, izdavanje prostora za izložbu… tako da se svaki autor može predstaviti u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli sa onim šta radi, čime se bavi i šta je domen njegovog slikarstva.“, dodao je Mandžić.

Svečana ceremonija otvaranja 10. Bijenala “Umjetnost minijature Bosne i Hercegovine” biće upriličena u Galeriji BKC-a Tuzla, 20. oktobra 2019. godine u 19,00 sati. Izložba radova će biti postavljena do 20. novembra 2019. godine.

„BKC je jako prometan u onom smislu da se to sve događa u jednom izložbenom prostoru koji je ujedno i prostor kroz koji se prolazi i ulazi u sale BKC-a za druge događaje. I svi oni koji prolaze, moraju proći kroz dio gdje su izloženi radovi. To privlači veliki broj ljudi. Do samih posjetilaca je da to pogledaju.“, zaključio je Mandžić.

Facebook Comments