Svijet

Iranski nogometaš osuđen na 26 godina zatvora










Iranski nogometaš Amir Nasr Azadani osuđen je na 26 godina zatvora od Revolucionarnog suda zbog navodnog saučesništva u ubistvu tri pripadnika snaga sigurnosti i još dva zločina počinjena tokom protesta koji su potresaju zemlju od sredine septembra.

Azadani je osuđen na 16 godina zatvora zbog saučesništva u ubistvu trojice zvaničnika sigurnosti, pet zbog optužbi za okupljanje i udruživanje radi izvršenja krivičnog djela i još dvije zbog učešća u ilegalnim grupama s namjerom da narušava javnu bezbijednost.

Amir Nasr-Azadani: Soccer union 'sickened' by reports Iranian player faces possible execution | CNN

U istom postupku tri osobe su osuđene na smrt, uključujući Saleha Mirhashmija, šampiona u karateu, a Azadani je ipak izbjegao smrtnu kaznu, iako su tamošnji mediji pisali da ga čeka javno vješanje.

Azadani je skupio 17 nastupa u prvoj iranskoj nogometnoj ligi gdje je nosio dresove Ran-Ahana, Tractora i Gol-e Rayhana.

U Iranu su posljednjih mjeseci aktivni protesti širom zemlje nakon smrti 22-godišnje djevojke Mahse Amini u pritvoru iranske policije za moral. Protesti su počeli bunt protiv iranske moralne policije, a proširili su se u jedan od najozbiljnijih izazova iranskoj teokratiji od njene Islamske revolucije 1979. godine.



Izvor
Klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button