TuzlaValter TuzlanskiVijesti

Stiglo odobenje: Iz Tuzle za još jednu svjetsku destinaciju










Grčka aviokompanija Lumiwings dobila je odobrenje državne direkcije za letove Tuzrske na relaciji Tuzla – Istanbul.

Riječ je o liniji za koju je odobrenje ranije dobila crnogorska državna aviokompanija Air Montenegro, ali je ono sada promijenjeno i glasi na Lumiwings.

– Odobrenje da Lumiwings leti za Istabul smo dobili i vrlo brzo očekujemo da budu objavljen red letova za zimski dio sezone, odnosno do 31. marta – kaže za Faktor Dževad Halilčević, direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla (MAT).

Možda će Vas zanimati i:

Inače, ugovor MAT-a i Lumiwingsa potpisan je nakon što je Vlada Tuzlanskog kantona osigurala 2,5 miliona KM kao podršku ovom projektu u vidu subvencije, koja je koncipirana tako da će novcem iz budžeta TK biti pokriveni eventualni gubici aviopkompanije.

– U toku su pregovori s Lumiwingsom u vezi ljetnog reda letenja koji počinje od 1. aprila. Oni traže garanciju u slučaju gubitaka na način kako su dobili i za zimski red letenja. Turistička zajednica TK će provesti javni poziv za iskazivanje interesa pod određenim uvjetima, koji će biti koncipiran tako da sve strane budu zadovoljne. Mislim da će u skladu s tim biti planirana sredstva u budžetu TK za 2024. godinu – kaže Halilčević.

Podsjećamo, Lumiwings iz Tuzle, u zimskom redu letenja, dva puta sedmično ima linije za švedske gradove Stockholm i Halmstad, nizozemski Maastricht, njemački Saarbrucken i danski Esbjerg.

Prvi avion Lumiwingsa iz Tuzle poletio je za Halmstad 18. decembra i od tada niti jedan let, na pet postojećih destinacija, nije otkazan. Plan Uprave MAT-a je da tokom ljetnog reda letenja, koji počinje 1. aprila i traje do 1. novembra, iz Tuzle bude uspostavljeno 10 aviolinija Lumiwingsa.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button