BiHLifestyle

Luksuzne jahte iz Viteza krasit će poznate Karibe

Brodogradilište u Vitezu ovih dana podsjeća na košnicu, gdje vrijedni radnici firme “Derubis Yachth”, u vlasništvu Denisa Kraljevića, grade deset jahti koje će ploviti na Karipskim otocima.Nakon svjetskog uspjeha na Sajmu nautike u Hamburgu, ovo je definitivna potvrda kvaliteta kompanije, ali i podvig za Vitez.

Povećali brod

Kraljević ističe da su upravo u Hamburgu dobili narudžbu i dali se na posao.

Možda će Vas zanimati i:

– Odmah smo krenuli s izmjenama po želji kupca. Brod smo povećali za metar, proširili ga i povisili, napravili još luksuznijim i zahtjevnijim od onoga što smo predstavili na Sajmu – govori Kraljević.

Za realiziranje ovog zahtjevnog projekta, dodaje Kraljević, napravili su veliki tim, s obzirom na to  da se posao ne zasniva samo na njihovom radu, pa su u projekt ušli desetak firmi iz BiH i njihovi  kooperanti.

– Brod je toliko zahtjevan, vjerujte, mnogo zahtjevniji od automobilske industrije, jer iziskuje mnogo više snage i tehnike. Tako da mi to ne bismo mogli sami napraviti bez naših kooperanata – govori on.

Trenutno se u Vitezu užurbano  izrađuje model, što je, objašnjava Kraljević, redovan slijed u proizvodnji jahti.

– Proces proizvodnje u ovoj industriji  svodi se na to da prvo napravite modele, a zatim i kalupe. Trenutno u ovoj fazi radimo modele u prirodnoj veličini, koji će se kasnije pretvoriti u kalupe. To je trenutni proces, a osigurava veliku produktivnost. Dakle, kalupima prethode modeli – pojašnjava on.

Milion maraka procjenjuje se vrijednost osnovnog modela jedne jahte koja će ploviti na Karibima, a koji se tamo isplati za godinu dana kroz najam.

Svaki mjesec

Prva luksuzna jahta trebala bi biti završena prije Nove godine, nakon čega će svaki mjesec proizvoditi po jednu jahtu,  koje će onda biti transportirane na popularne Karibe.

Proizvode i kuće na vodi

Osim izrade jahti koje će uljepšavati Karibe, Kraljevića je kontaktiralo nekoliko grupacije iz Amerike, Kanade, Holandije i Norveške sa željom da za njih proizvode kuće na vodi.

– Praktično, kuća bi imala temelje našeg broda, a gore bi imala nadgrađen dio koji je nalik na naš originalni brod. Ali, to ne bi bio brod u pravom smisu riječi, nego kuća od 120 kvadrata. Taj projekt već radimo – govori on.

Izvor: Dnevni avaz

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button