Invazija u Siriji: Erdogan potvrdio da je turska vojska započela ofanzivu protiv Kurda (VIDEO)

- Kategorija: Crna hronika, U fokusu, Vijesti

Operacija je, prema riječima turskog predsjednika, usmjerena protiv takozvane Islamske države (IDIL) i kurdske jedinice za zaštitu naroda (YPG).

Do sada je zabilježeno nekoliko velikih eksplozija u sirijskom gradu Ras al-Ayn, na granici sa turskim gradom Ceylanpinar.

Pentagon je ranije saopćio da još pokušava odgovoriti Tursku od invazije na sjeveroistočni dio Sirije, prenijela je agencija Tanjug.

SAD ne odobrava vojnu operaciju Turske u Siriji i neće ju podržati, naveo je u saopćenju glasnogovornik Pentagona Jonathan Hoffman.

Hoffman je istakao da su američki ministar odbrane Mark Esper i general Mark Milley, načelnik Združenog štaba vojske SAD-a, poručili turskim kolegama da jednostrana vojna akcija u kurdskoj oblasti Sirije “stvara rizik” za Tursku, prenosi AP.

Pentagon će sa saveznicima i koalicionim partnerima ponovo prenijeti Ankari da bi njena eventualna vojna operacija u Siriji mogla da ima “destabilizijuće posljedice” po Tursku i region, rekao je Hoffman.

Američki predsjednik Donald Trump je ranije upozorio turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da će biti u “velikoj nevolji” ako bude povreijđen neki američki vojnik u dijelovima Sirije na koje Turska planira napad.

“Ako bude povrijeđen i jedan od naših ljudi, biće velike nevolje”, rekao je Trump Erdoganu, s kojim je telefonom razgovarao u nedelju, prenio je Reuters.

Kako je kazao, on je tursku stranu upozorio da će, ukoliko učine bilo šta što američka strana ne smatra humanim, mogli da “dožive izuzetno desetkovanje ekonomije”.

Dan kasnije, Trump je objavio da će se sa Erdoganom sastati 13. novembra u Bijeloj kući.

Američki predsjednik branio je odluku svoje administracije da povuče vojnike iz sjeverne Sirije, rekavši da bi nastavak podrške tamošnjim Kurdima u borbi protiv skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) bio previše skup.

Izvor: Klix.ba
Kameleon i Zenski Banner1.fw

Facebook Comments