FBiH (ne) vraća kredite preduzeća: Ovo su najveći dužnici (VIDEO)

- Kategorija: BiH, U fokusu, Vijesti

Od 13 preduzeća u vlasništvu Federacije BiH, koja su korisnici sredstava međunarodnih kreditora, svi uredno vraćaju kredite osim JP Željeznice Federacije BiH i RMU Breza. Vlada FBiH planira da rudnik Breza zaduži za novih šest miliona KM iako zna da on nije u stanju vratiti ni prijašnji dug. Problema s vraćanjem je imao i RMU Kreka Tuzla, ali su reprogramirali te obaveze.

​Zaduženi su kod dvije međunarodne agencije, a direktor ovog rudnika Osman Bleković pojašnjava da je Vlada FBiH garant za oba ta kredita koja datiraju iz 2000. godine.

Pet rudnika ukupno duguje 30.631.904 KM, dok dug Željeznica iznosi 460.385.687 KM.

image
ŽFBIH JE MEĐU NAJVEĆIM DUŽNICIMA

RMU Kreka je rudnik sa najviše zaduženja i to 13.018.887 KM, dok je RMU Đurđevik jedini koji je otplatio dug (iznosio je 1.278.418 KM). Rudnici koji su još zaduženi su RMU Kakanj sa 7.870.171 KM, RMU Breza 6.496.568 i RMU Banovići sa 3.246.278 KM.

Iz federalnog Ministarstva finansija ne spore da su bili garant zaduživanja, ali vjeruju da se dugovi neće vraćati iz budžeta.

“Federacija ih je na kreditnoj osnovi proslijedila navedenim kompanijama koje su krajnji korisnici i dužnici po navedenim kreditima. Krediti proslijeđeni navedenim kompanijama su osigurani mjenicama izdatim u korist FBiH, a koje se mogu aktivirati u svrhu naplate dospjelih, a neplaćenih obaveza”, kažu u Ministarstvu finansija FBiH.

Poslušajte šta kaže Jelka Milićević, ministrica finansija FBiH:

Kompletan tekst možete naći u današnjem pritanom izdanju Oslobođenja, a prilog pogledati u Dnevniku TV1 u 19 sati.

Izvor: Oslobođenje

Facebook Comments