Yugo se vraća u velikom stilu: Moderna priča o dramatičnoj sudbini jednog automobila

- Kategorija: Automobili, Region, Svijet, U fokusu, Zanimljivosti

Putuju u “Yugu” ka Sjedinjenim Američkim Državama  kako bi pronašli i zabilježili što više tragova istorije ovog, sada već, legendarnog automobila. 

Putovanje je startovalo u nedjelju iz Srbije, tačnije Kragujevca, grada u kome je prije 41 godinu, 2. oktobra 1978., fabrika Crvena Zastava “kompletirala”  prvi prototip Yuga koji je, prema nekim pričama, poklonjen drugu Titu. 

Neža, Toni, Luka i Danilo, na ovaj poduhvat nazvan Y? Projekt  odlučili su se kako bi revidirali i reciklirali činjenice i mitove vezane za automobil koji je, bilo da ga volite ili mrzite, bio i ostao, istaknuti simbol i obilježje bivše države.

Sam poduhvat je puno više od putovanje jednog starog automobile. To je otvorena kreativna platforma tokom koje će nastati dokumentarni film zasnovan na starim činjenicama i razgovorima sa pojedincima koji su povezani sa nekadašnjom fabrikom Zastava, aktuelnim vlasnicima i ljubiteljima Yugo automobila, teoretičarima i umjetnicima koji razumiju Yugo kao simbol određenog doba.

Biće to jedna moderna priča o dinamičnoj i dramatičnoj sudbini automobila koji je na teritoriji bivše Jugoslavije slavljen kao veliki uspeh auto- industrije, a na drugom kraju svijeta, u SAD,  bio predmet podsmjeha i sinonim za loš kvalitet.

Kroz ovo putovanje želimo da u kratkom vremenskom periodu sretnemo brojne ljude i proživimo brojne situacije, koje su na neki način povezane s Yugo automobilom. Srešćemo se sa zaista puno ljudi i na osnovu njihovih različitih pogleda želimo da sastavimo priču o tome šta je danas ostalo od fenomena Yuga. Dakle, gradimo posve novu priču na starim činjenicama, mitovima, anegdotama i sentimentu. Pored dokumentarnog djela bavimo se i umjetničkim intervencijama u javnom prostoru, sa, u ovom slučaju konotacijom Yuga”, istakao je za Buku Danilo Milovanović otkrivši nam i da će ih nakon Kragujevca, putovanje dugo 35 dana voditi kroz  Hrvatsku, Sloveniju, Austriju, Njemačku, Francusku, Belgiju i Englesku, nakon čega slijedi ukrcavanje na trajek i pravac Sjedinjene Američke Države. 

 

Izvor: BUKA

Kameleon i Zenski Banner1.fw

Facebook Comments