Granični policajci demoralisani: Rade za 900, a njihova ispomoć za 1.800 KM

- Kategorija: BiH, Vijesti

Angažman 15 policijskih službenika Državne agencije za istrage u zaštitu (SIPA) koji su bili ispomoć Graničnoj policiji BiH na istočnoj granici prekinut je tokom septembra i oktobra. Direktor SIPA-e Perica Stanić obavijestio je direktora GP BiH Zorana Galića da su razlozi interne aktivnosti i manjak službenika. Stanić je o prekidu podrške obavijestio i ministra sigurnosti BiH.

Kako saznaje Novinska agencija Patria za angažman 15 službenika SIPA-e koji su asistirali na istočnoj granici potrošena su velika novčana sredstva. Tako je mjesečno bilo potrebno skoro 27.000 KM što je podatak za septembar. Poređenja radi, Sektor za istraživanje ratnih zločina u SIPA-i koji je i najaktivniji s obzirom na broj predmeta ratnih zločina, za septembar je imao troškove nešto veće od 6.000 KM.

Za razliku od pripadnika SIPA-e, DKPT-a, MUP RS kojima su uredno plaćeni dodaci na plaću (dnevnice, terenski dodaci), granični policajci koji se nalaze u otkomandama imaju plaćene samo putne troškove. U takvim uslovima demoralisani su, a i premoreni jer nema više ni rotacija.

Poređenja radi, granični policajac ima prosječnu plaću 900 KM, dok uposlenici drugih policijskih agencija koji su poslani kao ispomoć dobiju sa dodacima oko 1.800 KM.

Izvor: Fokus.ba

Kameleon i Zenski Banner1.fw

Facebook Comments