Lifestyle

Ljekari izdali ozbiljno upozorenje: Ubod krpelja može stvoriti smrtonosnu alergiju
Doktori su nedavno otkrili da ubod krpelja, pored Lajmske bolesti, u ljudskom tijelu može stvoriti i smrtonosnu alergiju na – meso.

Mali ineskti, kojih ima sve više i diljem Bosne i Hercegovine, pored toga što nam mogu prenijeti ozbiljnu bolest (Lajmska), sada mogu stvoriti i trajnu alergiju na govedinu, janjetinu i svinjetinu.

Britanski zdravstveni radnici prijavili su u posljednje vrijeme pet pacijenata koji su, nakon uboda krpelja, razvili teške alergijske reakcije na meso.

Možda će Vas zanimati i:

Za ovu alergiju lijeka nema i sve što oboljeli mogu uraditi jeste da u potpunosti izbjegavaju crveno meso.

Istraživanje ljekara objavljeno je u žurnalu Annals of Allergy, Asthma and Immunology, gdje se objašnjava kako pojedini krpelji u sebi nose galaktozu (vrtsu šećera) alpha-gal, koju u sebi imaju brojne životinje – ali ne primati, među kojima su i ljudi.

Najčešće, ljudi ne dobiju alergijsku reakciju kada unesemo alpha-gal u mesu, jer ona jednostavno prođe kroz naš probavni sistem, bez da ga prepozna imuni sistem. No, ako se alpha-gal unese više puta direktno u krovotok – kao što se desi kada nas ubode krpelj – onda ga naš imuni sistem vidi kao stranca koji nas napada i razvije armiju antitijela da se bore protiv njega.

Kao rezultat toga, sljedeći put kada unesemo alpha-gal dok jedemo meso ili čak samo ako kuhamo ili mirišemo meso, možemo razviti ozbiljnu alergijsku reakciju.

Simptomi uključuju: osip, bolove u stomaku, oticanje dušnika, pa čak i anafilaktički šok.

Ono što je još ozbiljno jeste da, iako se većina alergijskih reakcija dešava odmah nakon dodira s onim na šta smo alergični, ova se događa tri do osam sati nakon, recimo, jela.

Ljekari upozoravaju i da se vijest o stanju mora što više proširiti u medicinskoj zajednici, jer samo 21 posto pacijenata dobije ispravnu dijagnozu nakon ove alergijske reakcije.

Izvor: Radiosarajevo.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button