Arhiva

STATUS DANA: Poslije prve operacije kičme sa 18 godina…
Svako od nas se susreo sa bolničkim sobama, bilo da smo mi ležali u njima ili neko naš. Maja Milić je nažalost nekoliko puta prošla sve to i još u glavnoj ulozi. Uprkos stanju, bolovima, poteškoćama da išta učini, ona je odlučila da od jednog ne odustane. Njen status vam prenosimo u cjelosti kao motivaciju da ne odustajete…

“Poslije prve operacije kičme sa 18 godina najsjajniji trenutak je bio kad sam došla kući, upalila epilator i zamolila babu da mi pomogne da se riješim dlaka na nogama.

Poslije druge operacije kičme nisam mogla da ustanem sama iz kreveta ali sam dolijala kako u krevetu i ležeći da mijenjam svaki dan donji veš i oblačim čistu spavaćicu. Prala sam zube u lavoru a iznad glave, na krevetu je sve vrijeme bio neseser sa kozmetičkim preparatima za “prvu pomoć”.

Između oporavka od operacije i nesrećne plućne embolije a dok sam bila kući, mama mi je pomagala da se svaki dan istuširam, depiliram a kosu sam prala ili koristila šampon za suvo pranje.

Mjesec dana u bolnici u Bihaću, SVAKI DAN, dva puta dnevno čista pidžama, brisanje mokrim peškirom i vlažnim maramicama, brijanje pazuha “na suvo”, deo sprej i vlažne maramice.

Kad sam napustila bolnicu poslije embolije, period koji mi je bio dozvoljen za kretanje sam iskorištavala da se lijepo sredim i našminkam.

Nisam smjela da perem kosu ali sam je češljala, plela, vezala maramu, šprickala.

Prije mjesec dana sam na Klinički centar otišla u haljini, istuširana i našminkana. Dobila dijagnozu duboke venske tromboze pa došla u stan i istuširala se, popravila šminku i nastavila dalje.

Radim tri posla i UVIJEK ću izabrati da se dotjeram pa čak i na uštrb sna. Imam ponovljene venske tromboze uz sumnju na teški oblik autoimune bolesti od koje mi se krv stalno i neobjašnjivo zgrušnjava i SVE TO nije razlog da se ujutro ne probudim i ne našminkam, počešljam i dotjeram.

To što ne izgledam kao tarač i ne hodam okolo smrdljiva, prljave kose i u pidžami ne znači da nisam ozbiljno bolesna.

Ja se osjećam bolje kad svako jutro stavim puder i dotjeram obrve, obučem haljinu, nabacim patike a i osmijeh.

JA se osjećam spremnije za sve kad se pogledam u ogledalo i vidim donekle staru, zdravu Maju.

JA neću dići ruke od sebe ni u ovom ni u onom obliku jer ako to JA uradim, šta da očekujem od drugih.

Ja ću manje spavati da bih ujutro imala uvijenu kosu ALI to kako izgledam nikako, ali NIKAKO nije i ne smije da bude povod za komentare “nije tebi ništa čim se šminkaš i sređuješ” ili još gore “ne izgledaš uopšte bolesno, šta je tebi u stvari?”

Niko, ali NIKO nema pravo da osporava je li i koliko je teško nositi se sa svim sa čim se nosim samo zato jer ne dižem ruke od sebe. Ali NIKO!”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button