LifestyleZanimljivosti i zabava

Dva prsta na ruci djeteta otkrivaju hoće li im bolje ići matematika ili jezik
Koji će predmeti ići od ruke vašem djetetu u školi možete procijeniti i prema veličini prstiju.

Britanska studija pokazala je da su djeca, kojoj je prstenjak veći od kažiprsta, sklonija matematici i predmetima poput informatike, fizike, pa i hemije. Kada je kažiprst veći od prstenjaka dijete je sklonije učenju jezika i književnosti.

Naučnici vjeruju da se otkriće može objasniti razinom testosterona i estrogena kojoj su djeca izložena dok su još u maternici. Smatraju i da spolni hormoni utječu na razvoj mozga kao i na dužinu prstiju.

“Za testosteron se vjeruje da razvija one dijelove u mozgu koji su zaduženi za orijentaciju i matematičke vještine, a za estrogen da utječe na razvoj dijelova mozga zaduženih za verbalne sposobnosti”, kaže Mark Brosnan, voditelj studije. Brosnan dodaje da ti isti hormoni utječu i na dužinu dlana i prstiju.

Tim naučnika je do ovog otkrića došao mjereći dlanove desne ruke 75 sedmogodišnjaka. Podijelili su dužinu kažiprsta s dužinom prstenjaka kako bi dobili tzv. digitalni ratio.

Dobijene rezultate usporedili su s postignućima testiranih učenika u školi. Pokazalo se da su oni s manjim ratiom, tj. s dužim prstenjakom bolji u matematici, a oni s većim ratiom, odnosno s manjim prstenjakom, imaju bolje ocjene iz jezika. U odrasloj dobi kod žena se prsti u većini slučajeva izjednačuju, dok je kod muškaraca prstenjak nešto veći od kažiprsta.

Izvor: 24sata.hr

 Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button