Arhiva

Ideja, kreativnost, upornost i ljubav stali u jedan ceker










Kada jedna žena sebi stavi nešto za cilj, ona će doći do njega. A kada su u pitanju dvije žene sa vrlo jasnim ciljem, onda nastaje prava umjetnost od malog biznisa. Njih dvije ništa ne vide kao prepreku, jer vole to što rade. Buduća arhitektica i umjetnica ujedinile su svoje ideje i stvorile umjetnost koju svi možemo imati u svojim rukama, a to su fenomenalni one line art cekeri.

Belma Memić, studentica Arhitektonskog fakulteta Sarajevo, i Enisa Šabanović, učenica Srednje škole primijenjenih umjetnosti ispričale su za Kameleon sve o nastanku ideje za ovu vrstu biznisa, ali i o njegovim specifičnostima, kao i o tome kako da dođete do svog primjerka.

Možda će Vas zanimati i:

Kako je nastala ideja za izradu cekera?

Ideja je nastala slučajno. Belma i ja smo krenule na putovanje, i sad, kao i svake djevojke trebale smo nove krpice i krenule smo u kupovinu. Ja sam pronašla jednu torbu koja mi se svidjela, međutim bila je mega skupa, pa sam rekla da bih je radije napravila nego kupila i tad je Belma rekla-hajde da napravimo torbe.  Kasnije smo sjele na kafi i krenule dogovarati kakva bismo htjele torbe, a s obzirom da je Belma voljela cekere, odlučile smo da to budu cekeri. Isti dan smo kupile materijale, jer smo za četiri dana trebale da krenemo na putovanje. Došle smo kući, osmislile dizajn oko čega nam je pomogla moja prijateljica dizajnerka. Cijeli tim radi na ovome, oko šivenja, printanja, pakovanja i sl.

Šta vaše cekere izdvaja od mnoštva drugih koje imamo na tržištu?

Nešto što je karakteristično za nas i što naše cekere čini posebnim jeste taj one line arts, što zapravo predstavlja svođenje na minimum svih oblika i predmeta, lica, odnosno rad dizajna u par poteza. Dakle, karakteristična je ta jednostavnost.

Vrlo ste posvećene stranicama i promociji cekera koje radite, da li se to odražava na prodaju i interesovanje?

Belma Memić kaže da su sve krenule spontano raditi, bez ikakve pripreme, ali i očekivanja. „Možda ne bismo ni pokrenule ovaj biznis da smo pretjerano razmišljale i planirale, a da smo znale da će biti ovakav odaziv na stranicu, ne bismo pokrenule ovaj biznis baš sada, jer baš i nemamo vremena s obzirom da imamo studijske obaveze.

Enisa Šabanović je još uvijek bila na putovanju, a Belma je na neki način stranicu pokrenula bez njenog znanja. „Stranicu su reklamirale naše prijateljice i kolegice. Neke poznate influenserke su nas zapratile i reklamirale naše cekere što nam je puno značilo, jer tada još uvijek nismo imale reputaciju. Poslale smo im cekere na poklone, a one su kasnije naručile dodatne za prijatelje i porodicu, jer im se kvalitet i dizajn više nego svidio.

Kako usklađujete obaveze na fakultetu sa vašim malim biznisom?

Iskreno, jako teško stižemo. Belma i ja dosta noći ne spavamo, jer se trudimo da kupci ne primjete da ne stižemo. Imali smo na početku problema, jer je trebalo kupiti velike količine materijala, pronaći šnajdericu, dogovoriti zaduženja i termine, odnijeti na printanje, zatim pakovanje, pa slanje i preuzimanje. Tu radi previše ljudi, puno je posla i obaveza, ali već smo previše ušle u ovo i ne želimo da odustanemo.

Kakvi su vam planovi za budući rad?

Definitivno planiramo rad na cekerima. U izradi je nova kolekcija koja će biti predstavljena u Beču. Fotografije ćemo objaviti na stranici početkom maja, i to će biti limitirano izdanje.

Ukoliko vam se sviđa njihova ideja i dizajn i želite imate ovaj ceker u svojoj kolekciji, onda brzo na njihovu instagram stranicu.

 

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button