BiHU fokusuVijesti

BiH / Najavljeni protesti novinara u Sarajevu

Novinari iz više redakcija u Bosni i Hercegovini održat će u ponedjeljak mirne proteste u Sarajevu, nakon sve češćih pritisaka na medijske radnike u zemlji, javlja Novinska agencija Patria.

Grupa navijača FK Sarajevo prisilili su u petak navečer novinara web portala Radio Sarajevo da izbriše tekst o navijaču tog kluba koji je u Bjelorusiji uhapšen i osuđen zbog posjedovanja droge, dok je samo nekoliko dana ranije novinarka Oslobođenja Gordana Katana iz Banja Luke bila pod snažnim pritiscima zbog stavova koje je na račun nekih vladajućih političara iznosila na svom privatnom Facebook profile”, navodi se.

Možda će Vas zanimati i:

Dodaje se da je ovo drugi protest novinara u Sarajevu u posljednjih godinu dana, nakon što su novinari u augustu prošle godine protestovali zbog napada na kolegu Televizije BN Vladimira Kovačevića iz Banja Luke.

Zabilježeni su i drugi slučajevi ugrožavanja prava novinara u BiH.

Novinari će se u ponedjeljak okupiti ispred sjedišta FK Sarajevo u Titovoj ulici u Sarajevu u 12 sati, odakle će krenuti prema Tužilaštvu Kantona Sarajevo a nakon toga i prema Parlamentu BiH, tražeći veću zaštitu za medijske radnike.

Radiosarajevo.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button