ArhivaU fokusu

Genijalnost na djelu? Zadatak je uradio tačno, ali učiteljica nije mislila tako (FOTO)

U školama se često čuje savjet: “Pažljivo pročitajte svaki zadatak“. Ovaj osnovac je to i učinio, zadatak mu nije priznat, ali korisnici društvenih mreža ne slažu se sa učiteljicom.

Učiteljica mu je precrtala zadatak i dopisala niz uzvičnika i upitnika pored njegovih rješenja. Ali njemu nije bilo jasno gdje je pogriješio.

Zadatak nije bio težak. Glasio je: Napiši riječima sljedeće brojeve!

Možda će Vas zanimati i:

Pored broja 12 jedan osnovac pravilno je napisao trinaest, pored broja 19 upisao je, takođe bez greške, dvadeset. Isti princip koristio je do kraja zadatka.

Zato je, kada je došao kući, pitao sestru u čemu je pogriješio.

“Kada je došao uzela sam papir da pogledam. Prvo mi je bilo smiješno na koji način je on to shvatio, a što sam duže razmišljala o tome, sve više me je nerviralo”, objašnjava za BBC na srpskom sestra dječaka čije je logično zaključivanje postalo viralno.

U školi, prije kontrolnih zadataka i ostalih testova, učenici često čuju isti savjet – pažljivo pročitajte svaki zadatak/pitanje.

Da li su isti savjet od učiteljice dobili i drugi đaci nije poznato, ali očigledno je da je ovaj učenik pažljivo pročitao zadatak i pored svakog broja slovima dopisao sljedeći.

Kada ga je sestra pitala da li razumije zašto mu zadatak nije tačan, rekao je da mu nije jasno.

“Objasnila sam mu da je njegovo shvatanje te riječi dobro, ali da u tom zadatku ima drugo značenje, i koje je. Kada sam ga na drugi način pitala, uradio je kako se i očekivalo”, dodaje ona.

Tvit sa zadatkom i rješenjima brzo je postao viralan i pronašao put sa Twittera do drugih društvenih mreža.

Mnogi su razumijeli logiku ovog osnovca:

Drugi su uvidjeli jezičke probleme i dali prijedloge kako da se problem riješi:

Treći, pak, smatraju da je ovog đaka trebalo ohrabriti, a ne ukoriti:

Na kraju, neki korisnici Twittera su imali i sopstvena, ne tako slavna iskustva, sa zadacima iz matematike za drugi razred osnovne:

A kakvo je vaše rješenje ovog zadatka?

Izvor: BBCKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Provjerite također
Close
Back to top button