BiHCrna hronikaTuzlaU fokusu

Zemljotresi udaraju jedan za drugim: Građani uzemireni u cijeloj BiH

Svakodnevna serija zemljotresa u BiH uznemirila je građane, a na društvenim mrežama su mnogi građani danas komentarisali kako je “kap prelila čašu”.

Nakon rata nastala je zastrašujuća urbana legenda o gradu soli koja se i u 2019. vrlo često prepričava među običnim građanima BiH.

Možda će Vas zanimati i:

Crna su to predviđanja bez ikakvog naučnog uporišta prema kojima će Tuzla, navodno, zbog nestabilnog tla, brojnih rudarskih postrojenja, ali i tektonskih poremećaja uzrokovanih čestim zemljotresima – do 2100. godine u potpunosti nestati sa lica zemlje.

I najvećim pesimistima teško je povjerovati u takav najcrnji scenarij, ali građani su ipak s pravom zabrinuti zbog sve većeg broja klizišta i gotovo svakodnevnih zemljotresa.

Zemljotres jačine 2,6 stepeni Richterove skale zabilježen je jučer u Bosni i Hercegovini, javlja Evropsko-mediteranski seizmološki centar. Osjetio se na velikoj teritoriji koja obuhvata većinu Tuzlanskog kantona.

Ističu kako je potres zabilježen 20 kilometara zapadno od Tuzle.

Navedeno je i da se do podrhtavanja tla dogodilo u epicentru na dubini od 10 kilometara.

Gotovo svakodnevno u Tuzli je zabilježen makar po jedan zemljotres i to sad postaje zaista zabrinjavajuće.

Tonjenje zbog nekontrolisane eksploatacije soli, čije se posljedice još uvijek osjećaju, ostavilo je trajne posljedice na grad Tuzlu.

Izvor: BHdijaspora.netKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button