BiH

Ivanić: Ključ opstanka BiH drže Bošnjaci










Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić rekao je da sad kad su Srbi prevareni na pitanju popisa stanovništva u BiH niko nema prava da ih kritikuje zbog odgovora koji će uslijediti i najavio da će zbog takvog ponašanja Sarajeva “zategnuti stvari” na mnogim odlukama Predsjedništva BiH.

“Ako neko misli desilo se, preglasali smo vas i nikom ništa, tu će priču morati da prodaju nekom drugom. Ako je politika BiH politika prevara, i mi znamo takvu vrstu politike. Mi nismo započeli spiralu prevare”, poručio je Ivanić i dodao da će srpski ministri u Savjetu ministara BiH odlučiti kako će reagovati.

Prema njegovim riječima, ako se na sjednici parlamenta BiH nešto ne promijeni, predstavnici Republike Srpske ne treba da daju legitimitet radu Agencije za statitstiku BiH i onda Republika Srpska treba da objavi svoje rezultate.

“Vlast u Banjaluci tvrdi da to može i to je stvar o kojoj smo saglasni”, rekao je za “Politiku” Ivanić, koji je i počasni predsjednik PDP-a, dodajući da je zadovoljan posljednjim sastancima sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i da obojica smatraju da ovakvi razultati popisa u BiH neće biti prihvaćeni u Srpskoj.

Ivanić ukazuje da BiH ne može imati perspektivu ako Sarajevo nastavi sa pričom da je ispravno samo ono što oni misle, da stalno čine jednu stranu odgovornom za rat i da neprestano traže od nekoga da se izvinjava.

“Zadrži li se kod bošnjačkih političara politika `mi imamo pravo da kažemo sve što hoćemo i ono što mi mislimo jedino je ispravno` tu nema komocije i života za sve u BiH, a posebno za nas iz Republike Srpske”, kaže Ivanić.

Odgovarajući na pitanje da li vjeruje u to da će Srpska jednog dana dočekati samostalnost, Ivanić kaže da se to neće desiti u narednih 20 ili 30 godina, ali da će to pitanje odrediti unutrašnji politički odnosi.

Ivanić je izrazio bojazan da će odnosi u BiH ako se politički akteri ne vrate na politiku kompromisa i uvažavanja različitih interesa, prerasti u međusobno iznurivanje koje će potrajati.

“U tom slučaju definitivni rasplet stanja u BiH će uslijediti u narednih 25 ili 30 godina. Naravno, u nekom drugačijem ambijentu, bez sukoba, jer to međunarodne institucije ne bi dozvolile. Ključ opstanka BiH, dakle, drže Bošnjaci”, istakao je Ivanić.

Prema njegovim riječima, teorija u kojoj Bošnjaci prisvajaju monopol na istinu sve više gubi podršku i u međunarodnoj zajednici, i to treba da iskoriste oni koji vode srpski narod da bi u međunarodnoj zajednici dobili podršku koju Sarajevo gubi vlastitom isključivošću.

“Zato sam i nastojao da nekom mirnijom politikom, zbog koje sam bez razloga napadan iz Banjaluke, promijenim sliku da Srbi jedini prave probleme u BiH. Uspio sam pokazati da ima Srba spremnih na kompromis”, rekao je Ivanić.

On je istakao da je zadovoljan načinom kako ga prati njegova partija – PDP, ali bi pojedine stvari “u nekim elementima” u Savezu za promjene morale biti malo jasnije, jer “nije bilo dovoljno regovanja ni na izjave /poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina/ Kavazovića, niti jasnog reagovanja o popisu”.

“Većina partija u Republici Srpskoj i svi mi koji smo u Savezu za promjene želimo očuvati postojeću ustavnu strukturu Republike Srpske i njene nadležnosti. Metodi nam se razlikuju, a ne pogled na Srpsku”, istakao je Ivanić.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button