BiHU fokusu

Nakon iscrpne borbe za opstanak SRC Ajdinovići: “Da se ovo ne ponovi više nikome”

Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Zeničko-dobojskog kantona jučer je ukinula odluku o zabrani rada Sportsko-rekreativnog centra Ajdinovići.

Tako je cijela priča dobila epilog. O tome, ali i narednim koracima koji će dovesti do otvaranja Centra za goste, razgovarali smo sa advokatom Senadom Pećanin, koji zastupa vlasnika Ajdinovića.

Koliko je bila iscrpna borba za SRC Ajdinovići?

Možda će Vas zanimati i:

“Nažalost, jednom nezakonitom, nerazumnom odlukom nadležne inspekcije Centru je izrečena zabrana rada. Inspekcijskim nadzorom ta zabrana je ukinuta i stvorene su pretpostavke za nastavak rada. Nažalost, do takve zabrane nije trebalo doći, za to nije postojao ni zakonski ni faktički osnov. Centru je nanešena ogromna materijalna šteta. Uz to, ogromne su reputacione štete, s obzirom da je Centar za kratko vrijeme, nakon velikog truda i ogromnih investicija, stekao reputaciju po kojoj je poznat, ne samo u ovom dijelu BiH, nego u čitavoj zemlji, regionu, pa i šire.”

Kakve su bile reakcije javnosti nakon informacije o zatvaranju Centra?

“Zaista su bile impresivne i jako važne za sve uposlenike Centra. Naime, javljali su se gosti koji su boravili u Centru ili jednom ili u više navrata u posljednje vrijeme ili u posljednjim godinama. Svi su pružili punu podršku, interesovali su se kada će rad biti nastavljen. Čak je i bilo dirljivih poruka od penzionera i sportskih ekipa. Pitali su za način na koji mogu pomoći, nudili svoju skromnu i u granicama mogućnosti finansijsku pomoć. Na sreću, iako je ovo jedna neprijatna epizoda koja je nanijela puno štete i uposlenicima i Centru, ona je prevaziđena i nadamo se da će ubrzo biti stvorene pretpostavke za nastavak rada Centra.”

Koji su naredni koraci u poslovanju, kada se može očekivati otvaranje Centra?

“Sada valja čitav pogon ponovo pokrenuti. Bez posla je ostalo 50 ljudi. Vlasnik Centra je učinio sve, prije svega da zbrine i pomogne tim ljudima, da njihove porodice ne ostaju bez egzistencije. Izvršit će se naravno ponovno zaoipljavanje radnika. Radnici koji su nekad radili imat će apsolutni prioritet i bit će primljeni i vraćeni na posao. Potrebno je stvoriti pretpostavke za nastavak rada, pokrenuti marketinške aktivnosti s obzirom da su mjesecima unaprijed zakazani boravci pojedinačnih gostiju, organiziranih sportskih ekipa, škola, ekskurzija i tako dalje, morali biti otkazani. Čim neophodni poslovi i pripreme budu završeni, Centar će početi sa radom. O tačnom terminu, datumu, još uvijek Centar nije u mogućnosti govoriti, ali se nadamo i čine se zaista svi napori da to bude što prije. Nadamo se da će u mjesecu oktobru Centar započeti sa radom.”

Koja je Vaša poruka javnosti nakon ovog slučaja?

“Pa nažalost ovo je jedan primjer u kojem je jedan nemio događaj, dakle stomačne tegobe desetak gostiju od njih više od 300 koliko ih je boravilo tog dana u Centru (tog dana je servirano i posluženo više od 1500 obroka) doveli su do jedne, u svakom slučaju nemile situacije. Centar je poduzeo sve da, prije svega, pomogne tim gostima, djeci koja su imala te stomačne tegobe. Srećom, niko od gostiju koji su imali stomačne tegobe nisu imali nikakvih ozbiljnijih zdravstvenih problema. Međutim, inspekcija je vođena potpuno nerazumnim i nejasnim motivima, donijela odluku o zabrani rada iako nijedan inspekcijski nadzor ni prije toga, ni nakon toga, ni laboratorijske pretrage nisu ni na kakav način povezale tegobe koji je jedan mali broj gostiju imao sa hranom i pićem koja je pripremana, služena i servirana u Centru. Nažalost, ogromna je materijalna šteta nanesena koja se mjeri sigurno stotinama hiljada maraka, a još veća reputaciona šeteta.

To nažalost, bojim se, ukazuje na postojanje ambijenta u kojem nadležni organi, unatoč svim proklamacijama o pomoći privrednicima, o stvaranju ambijenta za poslovanje i zaustavljanje ovog trenda, epidemije rekao bih, odlazaka ljudi iz BiH, čini praktično sve da obeshrabri privrednike i ljude koji ulažu vlastiti kapital, koji se trenutno zadužuju, da bi živjeli i radili u BiH. Mislim da je ovo jedna jako zabrinjavajuća poruka i epilog čitavog slučaja. Dobro bi bilo da nadležne vlasti na svim nivoima izvedu zaključak i da se jednostavno ovakva stvar ne ponovi više nikome.”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Provjerite također
Close
Back to top button