Lifestyle

Znate li zašto nosimo burmu na četvrtom prstu?

Postoje brojni mitovi koji daju odgovor na pitanje zašto vjenčani prsten nosimo baš na četvrtom prstu. Stari Rimljani, primjerice, vjerovali su da „vena amoris“ – latinski za “venu ljubavi” – iz tog prsta ide ravno u srce.

Nisu oni bili jedini koji su to mislili, jer tradicija nošenja vjenčanog prstenja potječe još iz drevnog Egipta. I Egipćani su smatrali da postoji nekakav osjetljivi živac koji se proteže od četvrtog prsta sve do srca.

Drugi smatraju da je rano kršćanstvo donijelo tu tradiciju. Pravi razlog zbog kojeg vjenčani prsten nosimo baš na tom prstu zapravo je kompliciran.

Prije svega, ne postoji vena koja vodi krv od četvrtog prsta do srca. Dok su stare civilizacije vjerovale u tu priču, moderna znanost dokazala je da nisu bili u pravu. Da, četvrti prst povezan je venski sa srcem, ali su i ostali, piše portal The List.

Četvrti prst je, doduše, najslabiji, i zbog toga se prsten nosi upravo na njemu, kao podsjetnik da se ljudi moraju osloniti na božju snagu kako bi imali dobar brak. Također, supružnici trebaju jedno drugo kako bi bili potpuni, piše Slobodna Dalmacija.

Prsten na četvrtom prstu desne ruke nije ‘izum’ katoličke crkve, kako su mnogi skloni vjerovati. Prema nekoj literaturi, riječ je o tradiciji iz 16. stoljeća kad je anglikanska crkva to nalagala svojim vjernicima kako bi se razlikovali od katolika i ostalih kršćana koji su u to vrijeme nosili vjenčano prstenje na četvrtom prstu desne ruke. Na desnici svoje vjenčano prstenje i dalje nose stanovnici nekih zemalja, poput Danske i Poljske.

(Izvor: Slobodna Dalmacija)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button