Zanimljivosti i zabava

Na današnji dan Lajka je nepovratno otišla u svemir, Moskva je godinama lagala o njenoj smrti










Na današnji dan 1957. godine kujica Lajka postala je prva životinja u svemiru, no iza tog historijskog događaja za čovječanstvo stoji tužna priča.

Sovjetski Savez lansirao je Lajku u svemir u satelitu Sputnjik 2, a njeno putovanje je za sovjetskog lidera Nikitu Hruščova bila još jedna pobjeda u svemirskoj utrci s Amerikancima.

Lajka je bila mješanka, pronađena na ulici u Moskvi, stara oko tri godine i teška šest kilograma.

“Birali smo samo ženke jer one ne trebaju dignuti nogu dok uriniraju, što znači da im treba manje prostora nego mužjacima. A lutalice smo birali jer ih je bilo više i bile su manje zahtjevne”, ispričala je kasnije ruska biologinja Adilja Kotovska.

Psi su zbog publiciteta trebali biti fotogenični i davala su im se pamtljiva imena. Lajkino ime dolazi od riječi “lajanje”. Ona je izabrana za prvi let jer je bila pametna i poslušna.

“Naravno da smo znali da će uginuti na letu jer u ono doba nije bilo načina da je vratimo natrag”, dodala je Kotovska.

“Zamolila sam je da mi oprosti, pomazila je zadnji put i zaplakala”, prisjetila se njihovog oproštaja.

“Isprva je sve bilo u redu. Naravno, tijekom lansiranja Lajkino srce jako je ubrzalo, ali nakon tri sata puls se vratio u normalu”, priča Kotovska.

Iznenada, tijekom devetog kruženja oko Zemlje, temperatura u kapsuli počela je rasti i dosegla je 40 stepeni. Izolacija nije bila dovoljno dobra. Znanstvenici su se nadali kako bi Lajka mogla preživjeti osam do deset dana, ali uginula je od dehidracije nakon nekoliko sati.

Sovjetski radio je bez obzira na to danima izvještavao kako je Lajka dobro. Službena verzija glasila je da je Lajka uginula od otrova koji joj je podmetnut u hranu kako bi je se poštedjelo bolne smrti pri povratku na Zemlju. Moskva se te izmišljotine držala još godinama.

Satelit s Lajkinim ostacima izgorio je u atmosferi pet mjeseci kasnije, a prve životinje koje su lansirane u svemir i vratile se žive bile su mješanke Belka i Strelka u satelitu Sputnjik 5, u augustu 1960. godine.



Izvor
klix.ba

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button