Više od hiljadu Tuzlaka čisti ilegalne deponije, uklonit će 50 tona smeća

- Kategorija: Pozitiva, Tuzla
Najveća terenska volonterska akcija u Tuzli je danas po osmi put zaredom okupila učenike osnovnih i srednjih škola, aktiviste nevladinih organizacija i građane.

Otpatke nesavjesnih građana čiste na brojnim lokacijama kao što su izletište Ilinčica, vidikovac Kicelj, park kod Bosanskog kulturnog centra te parkovi na Slanoj Banji i u Slavinovićima.

“Cilj ove akcije je da podignemo nivo svijesti javnosti o značaju zaštite životne sredine i okoliša te da damo priliku mladima da svojim skromnim doprinosom poboljšaju stanje u okolišu”, kazao nam je Amar Kavgić koordinator u Udruženju građana Multi.

Pored uže gradske jezgre volonteri danas čiste i ilegalne deponije na području rubnih mjesnih zajednica Lipnica, Breške, Solina, Mramor, Pasci i Kiseljak.

“Kroz svaku akciju dosad smo čistili u prosjeku od 30 do 40 tona otpada. Obilaskom terena i stvaranjem logističkog plana zaključili smo da bi ove godine mogli imati između 40 i 50 tona otpada, jer smo ove godine uključili više lokacija u odnosu na ranije”, kazao nam je Adnan Imamović, izvršni koordinator projekta “Let’s Do It Tuzla”.

Projekt “Let’s Do It Tuzla” u proteklih osam godina uspio je animirati više od osam hiljada volontera koji su ukazivali na značaj očuvanja životne sredine.

Organizatori ističu da se kroz ranije godine podigao i nivo svijesti građana koji se sve više odlučuju za ljepšu i čišću životnu sredinu.

Izvor: Klix.ba

Facebook Comments