Divlji život legende: Spavao je s više od 2000 žena pa nestao s velikih ekrana

- Kategorija: Cooltura

TROSTRUKOG oskarovca Jacka Nicholsona mnogi smatraju jednim od najboljih, ako ne i najboljim glumcem svoje generacije.

Neki ga pamte kao Jacka Torrancea iz “Isijavanja”, neki kao McMurphyja iz “Leta iznad kukavičjeg gnijezda”, a nekima će zauvijek biti najbolji Joker. Bilo kako bilo, u svojoj dugogodišnjoj karijeri nanizao je zavidan broj nezaboravnih filmova kojima je osvajao generacije gledatelja.

Fanovi ga obožavaju, žene mu nikad nisu mogle odoljeti, a čak i bivše djevojke koje je prevario o njemu govore pozitivno. 

Žene ga obožavaju, muškarci žele biti poput njega

Svojevremeno su mu tepali da je “tip kakav muškarci žele biti, a žene ga žele odvući u krevet”. Slovi za jednog od najvećih holivudskih zavodnika, a o njegovim alkoholnim i seksualnim avanturama raspredaju se priče. On se, pak, u životu uvijek držao vrlo jednostavne krilatice: “Više dobrih trenutaka.”.

Ipak, prije nekoliko godina počele su kolati priče da se glumac povukao zbog problema s pamćenjem iako Nicholson to nikad nije potvrdio ni demantirao. Posljednju ulogu imao je u ne pretjerano kvalitetnoj romantičnoj komediji “How Do You Know”, a njegov prijatelj i kolega, nedavno preminuli glumac Peter Fonda novinarima je svojevremeno rekao da se Nicholson povukao.

Obiteljska priča je suluda

Rođen je u New Jerseyju 1937., a njegova majka June Nicholson imala je samo 18 godina kad ga je rodila. Budući da nije bila udana, njezini roditelji pristali su odgajati Jacka kao vlastito dijete. Štoviše, glumac je tek s 37, nakon što je jedan novinar pročačkao po njegovoj biografiji, doznao da je žena koju je smatrao sestrom zapravo njegova majka i da mu se baka predstavljala kao majka. 

Bio je to velik šok za glumca, ali uvijek je tvrdio da ga je odrastanje u obitelji punoj žena “naučilo manirama i onome što žene vole”. 

U školi su ga smatrali razrednim klaunom, a njegova nemirna narav osigurala mu je gomilu problema. No brzo mu je bilo jasno da daljnje obrazovanje nije ono što ga zanima i sa samo 17 godina preselio se u Hollywood, gdje je radio u MGM-u kao animator i pridružio se jednoj glumačkoj skupini.

Proboj u A-ligu

Iako je nanizao gomilu uloga u filmovima i televizijskim serijama, vrata u A-ligu otvorila mu je uloga u kultnom klasiku iz 1969. “Goli u sedlu” koji mu je osigurao i prvu nominaciju za Oscar.

Bilo je to vrijeme velikih promjena u Hollywoodu, a film Dennisa Hoppera, prema Fondinom scenariju, postao je glasnik nove ere kojom su dominirale neke nove zvijezde i filmovi koji su tematski i stilski bili drukčiji od onoga na što je mainstream publika tog vremena bila navikla. Jack se počeo zbližavati sa zvijezdama i pritom razvio doživotnu sklonost marihuani, za čiju se legalizaciju oduvijek zalagao.

Preselio se na Mulholland Drive, a ondje i danas živi. Susjedi su mu bili Marlon Brando, Warren Beatty i Jim Morrison pa nije čudo što su tu ulicu nazivali i “Bad Boy Drive”. Posebno blisko prijateljstvo imao je s poznatim gonzo novinarom Hunterom S. Thompsonom i Romanom Polanskim, u čijem je filmu “Chinatown” 1974. i glumio.

Prijateljstvo s Polanskim ispunjeno je mnogim pikanterijama. Kada su članovi Mansonove “obitelji” 1969. ubili Sharon Tate i uzvanike njezina tuluma, Jack mu je bio ogromna podrška, ali u isto vrijeme, cijela ga je priča toliko prepala da je odlučio spavati s čekićem pod jastukom. Uz Polanskog ga veže još jedno neugodno iskustvo jer upravo je u Jackovu domu Polanski silovao maloljetnicu, zbog čega je i danas omražen i izgnan iz Hollywooda. Naravno, Nicholson u to vrijeme nije bio u kući, već na skijanju, a Polanski je samo koristio njegovu kuću.

Na svu sreću, to se nije negativno odrazilo na Nicholsona, ali on se i sam dovoljno potrudio da si osigura titulu holivudskog zločestog momka. Komičar i glumac Robin Williams jednom se našalio da je Jack jedini čovjek koji je čuo Keitha Richardsa kako izgovara: “Sad moram kući.”

Žene, alkohol i droge

Unatoč divljačkom partijanju, uvijek je bio krajnje profesionalan i često je znao govoriti: “Što se mog partijanja tiče, postoji disciplina. Nikada nisam ostavio kameru da me čeka.”

S druge strane, ta mu je disciplina nedostajala u vezama. Vjenčao se samo jednom, i to za Sandru Knight 1962. koja mu je rodila kći Jennifer. Sandra ga je napustila nakon šest godina, a najdulja veza bila mu je s glumicom Anjelicom Houston s kojom se, uz brojne prekide, navlačio 17 godina.

U svakom slučaju, priča se da je spavao s preko 2000 žena, ali uzmemo li u obzir ovu rekordnu brojku, bio je relativno oprezan pa ima samo petero djece. Glumica Susan Anspach rodila mu je sina Caleba, s modelom Winnie Hollman ima kćer Honey, a Lorraine i Ray su iz veze s glumicom Rebeccom Broussard.

Ljubav života… Ili nešto slično

Ipak, čini se da je Anjelica bila najbliže ljubavi njegova života ili je barem bila najstrpljivija žena u njegovu životu. Houston je u svojoj biografiji nanizala cijeli niz prevara i ponekad brutalno sramotnih situacija koje joj je Nicholson priredio. Iako i sama tvrdi da joj se nikad nije izričito zavjetovao na vjernost, kaže da je naivno očekivala da će s njim ući u brak i roditi mu djecu. To se nije dogodilo.

U međuvremenu je imao djecu s brojnim ljubavnicama, ona bi pronalazila poruke, nakit i odjeću njegovih priležnica, on bi nastavio muljati i to je radio neprestano, a jedna od najneugodnijih situacija bila je ona na filmskom festivalu u Cannesu. 

“Lijepe Francuskinje dolazile bi na motorima i pitale ga želi li ići s njima. Naravno, njemu se sviđala pažnja žena i otišao bi. Sjeo je na motor i ostavio me samu na pločniku. U suzama sam otišla do hotela”, prisjeća se Houston.

Sve su je te nevjere na kraju slomile i njihovu je dugogodišnju vezu prekinula tako da je fizički nasrnula na njega: “Divljački sam ga udarala po glavi i ramenima. Kao boksač. Rekao mi je ‘dovraga, imam masnice po cijelom tijelu’, a ja sam mu samo odgovorila ‘nema na čemu, Jack, zaslužio si’. Na kraju smo se samo nasmijali.” 

Unatoč svemu, žene su ga obožavale, a svoje je avanture nastavio i nakon šezdesete. Štoviše, njegov prijatelj Michael Caine u intervjuu iz 1998. izjavio je: “Ako se družite s Jackom, ponesite staru odjeću i teške čizme jer žene će vas pregaziti pokušavajući doći do njega.”

Nicholson se našalio na svoj račun komentirajući svoj šarm: “Kad nosim sunčane naočale, ja sam Jack Nicholson. Bez njih, debeo sam i u šezdesetima.” 

Povratak glumi?

U jednom intervjuu 2012. značajno je izjavio da više ne želi biti ženskaroš, ali to ga očito nije spriječilo da prije pet godina, u kasnim sedamdesetima, pokuša zavesti 54 godine mlađu Jennifer Lawrence:

“Volio bih još jednu posljednju romansu, ali ne vjerujem da će se to dogoditi. Ne mogu se više upucavati ženama u javnosti, nije u redu u mojim godinama.”

Pod stare dane njegovi su užici golf, kolekcija umjetnina i mlijeko.

“Nikada se ne bih žalio na svoj život. Nije da mi nedostaje društvo”, izjavio je.

Postavlja se i pitanje hoće li se ikad vratiti glumi, a na to je malo teže odgovoriti jer je njegov povratnički film još u fazi priprema. Naime, radi se o američkom remakeu njemačkog filma “Toni Erdmann” u kojem bi Nicholson trebao zaigrati oca Kristen Wiig, a kada će se i hoće li se uopće to dogoditi, teško je reći, no jedno je sigurno – ovo je povratak koji svi očekuju.

Izvor: index.hr

Kameleon i Zenski Banner1.fw

Facebook Comments