U fokusuVijesti

Šta je ispunjeno od obećanja političara?







U godini na izmaku politički lideri nisu štedjeli na obećanjima. Kandidatski status, aktivacija mapa, izgradnja autoputeva, veća zaposlenost – samo su neka od njih. Provjerili smo šta je od navedenog ispunjeno, i šta kažu građani – žive li bolje ili lošije?

Početak 2018. godine je obećavao, barem prema optimizmu političkih lidera iz tih dana. Nakon godine dana čekanja, Bosna i Hercegovina je usaglasila odgovore na Upitnik Evropske komiisije. Najavljivao se kandidatski status.

“Tako da u narednih par dana očekujemo da ćemo imati sve odgovore na Upitnik. Poslije toga idu tehničke procedure štampanja”, kazao je u januaru Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Prvi kontingent odgovora poslan put Brisela, uzvraćeno dodatnim pitanjima. Odgovora na njih nema ni danas, niti kandidatskog statusa za članstvo u Evropskoj uniji.

Aktivacija MAP-a najavljivala se tokom čitave godine. Ministrica odbrane Marina Pendeš bila je samouvjerena u januaru, gostujući u emisiji Dan uživo..

N1: Očekujete li do kraja godine zeleno svjetlo iz Brisela?
Pendeš: “Očekujem.”
N1: Sigurno?
Pendeš: “Da.”
N1: Imate li neke kontakte?
Pendeš: “Naravno da imam. Kada završimo obaveze koje ima Ministarstvo obrane, bit će aktiviran MAP.”

I iz Brisela je krajem ove godine zaista stiglo ohrabrenje, – poziv za aktivaciju MAP-a, ali unutarnja neslaganja dovode u pitanje da li će BiH ispuniti preostali uvjet.

“Odlučili smo se za reformu te vrste, jer se na taj način trebao osloboditi veliki dio sredstava od, prvenstveno EBRD-a”, kazala je u januaru tadašnja premijerka bh. entiteta Republika Srpska Željka Cvijanović.

A reforma se zvala – povećanje akciza. Cijene na pumpama su enormno povećane. Propratno obećanje u Federaciji da će to značiti intenzivniju gradnju autocesta nije se ostvarilo u ovoj godini. U Republici Srpskoj je otvoren kompletan autoput Banjaluka – Doboj, financiran ranije uzetim kreditom. U 2018. prebrojavali su se zaposleni i nezaposleni.

“Svaki kanton je povećao zaposlenost. Sveukupno to iznosi 38.000. Znači, u našem mandatu”, istakao je  Fadil Novalić, premijer Federacije BiH.

Od političkih izazova – jedan je bio najveći – Izborni zakon.

“Razgovarali smo prije svega o Domu naroda, mada je gospodin Čović insistirao da načinu izboru članova Predsjedništva, ali neće se o tome govoriti ovdje u Briselu”, kazao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA.

“Vjerujem da ćemo se u drugom mjesecu zajedno svi okupiti u Sarajevo, zajedno sa predstavnicima međunarodne zajednice, kako bismo konačno riješili problem Izbornog zakona”, dodao je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a.

Dogovora o Izbornom zakonu još nema.

Da li žive bolje ili lošije iz godine u godinu? Kojih se obećanja političara sjećaju? Da li su ona ispunjena ili ne? Pitali smo i građane i evo šta su nam kazali:

“Mislim da vrlo malo ispunjavaju.”
“Visoki naš politički dužnosnik je rekao da će biti 100.000 novouposlenih. Ali čisto sumnjam da ima toliko.”
“Obećavaju uvijek da će biti autoput. Uvijek uzimaju akcize za to, ali se slabo gradi, s obzirom koliko uzimaju.” 
“Joj, to je sve fuš. Ja da se pitam, ja bih to sve izmijenila.” 
“Nikad i ništa neće ispuniti. Oni nas zamajavaju iz godine u godinu. Ali mi smo sami krivi. Mi sami odlučujemo. Što kažu ljudi – tražili ste, gledajte.”

N1: Da li se živi bolje ili lošije?

“Bolje se ne živi. Mislim da je ovo jedina zemlja na svijetu u kojoj se danas živi bolje nego sutra.”
“Mislim da se malo bolje živi iz godine u godinu, ali mislim da to nije dovljno, Ipak je to jedan od najnižih standarda u Evropi.” 
“Narod kuka, ali se živi dobro, Vidi se po kafićima. Čim su kafići puni, i radnje, to je pokazatelj.”
“Mislim da ide na bolje. Pozitivna sam u tom smislu.”

A nedovršeni posao iz prethodnog mandata, vlast će imati priliku da završi u novom.

(TIP/Izvor: N1)



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button