U fokusuZanimljivosti i zabava

ZNAČENJE IMENA // Jasmina – Čulnost ljubavi, elegancija, milinaIme Jasmina je arapskog porijekla, izvedeno od imena istoimene biljke. Cvijet jasmina simbolizira slatkoću, eleganciju i milinu, a poznat je po svom opojnom mirisu.

Jasmina je žensko ime izvedeno iz arapskog Yasmīn (يسمين), što znači „simbol ljubavi“.  Jasmina (yasmin) se izvorno odnosilo na parfem proizveden od istoimenog cvijeta penjačice, koje veoma ugodno miriše a raste u umjereno toplim područjima , npr. oko Mediterana. Jasmina- osobito u obliku Yasmīn (ili Yasemin u Turskoj)- je odavno popularno žensko ime na arapskom i perzijskom podneblju. U Evropi i kod nas je ime postalo posebno popularno sa trendom cvjetnih i biljnih imena.

POPULARNOST IMENA JASMINA

Ime Jasmina je u raznim oblicima rasprostranjeno širom svijeta. Ovo je jedno od rijetkih imena koje nema neku religioznu pozadinu, a ipak je uspjelo da se proširi cijelim svijetom. Vjerovatno zbog opojnog mirisa jasmina. Ime se preko Španije širilo Evropom, a izvorno je došlo iz Perzije.

Na Našem Podneblju

Ime Jasmina na arapskom

Ime Jasmina se u Federciji BiH 2017. godine našlo među top 100. U obliku Jasmina je ime oduvijek bilo najpopularnije kod muslimana u BiH, a ime Jasminka se više davalo u Srbiji i Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji i Crnoj Gori.

U Ostalim Zemljama

U arapskom svijetu: Ime je popularno u svim muslimanskim zemljama.

U Turskoj: U varijanti Yasemin je ovo ime veoma često.

U Engleskoj: Ime je među 50 najpopularnijih ženskih imena.

U SAD-u, Kanadi, Škotskoj i Švedskoj: Među 50 najpopularnijih; Jasmina je debitirala na američkoj top 1000 listi dječjih imena 1973. godine , a prilično brzo  za samo 15 godina se našlo na top 100 listi. To je ono što nazivamo brz uspjeh! No ona se nije tamo zaustavila; na top 30 listi je bila potom 17 uzastopnih godina tijekom 1990-ih i ranog dijela 2000-ih. Najveću popularnost je ime doživjelo 1993. i 1994. kada se našla na 23. mjestu diljem zemlje. Ovaj trijumf je uslijedio odmah nakon Diznijevog filma “Aladin” (1992) u kojoj prizeza nosi ime Jasmine.

U Njemačkoj: od 1960. godine ime se pojavljuje u njemačkoj statistici najčešćih imena. Otprilike od 1980.godine je ovo ime posebno je popularno.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button